Na današnji dan prije 18 godina ubijen je premijer Srbije Zoran Đinđić

Regija 12. mar 202109:33 1 komentar
Izvor: Reuters

Na današnji dan, prije 18 godina, 12. marta, ubijen je Zoran Đinđić, prvi demokratski izabrani premijer Srbije.

Ove godine, kao i prethodnih godina, članovi Vlade Srbije, predvođeni sadašnjom premijerkom Anom Brnabić u devet sati ujutru položit će vijenac na mjestu na kojem je izvršen atentat na Đinđića, a u 12:25 sati vijence na spomen-ploču položit će i članovi vlade koju je vodio.

Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine u dvorištu zgrade Vlade Srbije, a za njegovo ubistvo na 40 godina zatvora osuđen je oficir Jedinice za specijalne operacije (JSO) Resora državne bezbjednosti Zvezdan Jovanović. Na istu kaznu za organizovanje ubistva osuđen je i komandant JSO Milorad Ulemek.

Politička pozadina ubistva nikada nije otkrivena.

Zoran Đinđić rođen je 1. augusta 1952. u Bosanskom Šamcu, u Bosni i Hercegovini.

Bio je prvi nekomunistički gradonačelnik Beograda poslije 1945. godine, kao i jedan od osnivača Demokratske stranke, u kojoj je bio predsjednik Izvršnog odbora, a od januara 1994. godine do ubistva bio je predsjednik DS.

Đinđić je bio prvi premijer Srbije poslije pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije (DOS), a za vrijeme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korijenitih ekonomskih i socijalnih reformi.

Vlada Srbije u vrijeme njegovog mandata zalagala se za saradnju s Haškim tribunalom i u to vrijeme uhapšeno je i izručeno nekoliko optuženika, među kojima i bivši predsjednik Srbije i Jugoslavije Slobodan Milošević.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare