Neonacisti slavili Nedića u centru Beograda, antifašisti protestovali

Regija 04. feb 202319:23
N1

U centru Beograda su se, uprkos apelima nevladinih oraganizacija policiji da to spriječi, ipak okupili pripadnici neonacističke organizacije "Zentropa Srbija".

Oni su se okupili na mjestu smrti Milana Nedića, vođe kolaboracionističke vlade u okupiranoj Srbiji u Drugom svjetskom ratu, na uglu Simine ulice i Ulice kneginje Ljubice, javlja reporter N1 sa terena.

Bilo ih je oko 50, razvili su transparente i pjevali pjesme posvećene Nediću, a zapalili su i baklje. Skup je trajao oko 45 minuta, a sve vrijeme je bila prisutna policija, koja je razdvajala taj skup od skupa antifašista, među kojima su bile nevladine organizacije i pokret Ne davimo Beograd.

Sofija Todorović iz Inicijative mladih za ljudska prava izjavila je da smo svjedočili tome da zakon o zabrani manifestacija koje služe promiciji fašizma zapravo ne važi.

„Policija je večeras zapravo bila ovdje da čuva skup ljudi koji podržavaju fašizam i slave nacističkog kolaboracionistu Milana Nedića“, rekla je Sofija Todorović.

Ističe da prema zakonskoj regulativi ovakve manifestacije moraju da budu zabranjene.

„Mi smo se ovome usprotivili zato što smatramo da antifašistička tradicija Srbije i Beograda ne treba da nam dopusti da se ovakve stvari događaju“, rekla je Todorović.

„Zentropa“ je međunarodna neonacistička organizacija koja ima aktivnosti u gradovima širom Srbije, a sumnja se da su upravo oni napali lokal Crni ovan u Novom Sadu, u kom se okupljaju pristalice antifašizma.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar