Nova: Za vođu kavčana radili policajci, agenti i komandiri, sve preko Sky-a

Regija 01. okt 202211:52 0 komentara
Nova.rs/MUP Srbije

Kavčanin Radoje Zvicer, kog je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić svojevremeno označio jednim od najopasnijih kriminalaca koji direktno prijeti da ugrozi čak i njegov život, u rukama je imao veliki broj policajaca i pripadnika drugih bezbjednosnih službi kojima je doslovno izdavao naređenja, piše Nova.rs.

Upravo po njegovom nalogu, pojedini policajci su pratili pripadnike suparničke, škaljarske kriminalne grupe i dojavljivali direktno njemu svaku informaciju koja mu je bila od koristi. Prema spisima Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore, to su prvenstveno bili službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Petar Lazović i policajac Ljubo Milović, piše Nova.

Lazović i Milović su u drugoj polovini 2020. godine postali članovi kriminalne organizacije koju je formirao Zvicer, a do ovakvih informacija došlo se nakon što je EUROPOL ustupio crnogorskim pravosudnim organima podatke sa „Skaja“ uz savjet da se ispita uloga navedenih policajaca u kriminalnim poslovima. Na toj aplikaciji Lazović je koristio nadimke Junior i Komandos, Milović je bio Zli oficir i Poručnik, a Zvicer je koristio nikove Born i Komita. Europol je utvrdio da je Lazović preko te aplikacije razmenio 14.065 poruka, dok je Milović imao nekoliko kriptovanih telefona sa kojih je razmijenio skoro 100 hiljada poruka! U njima se jasno vidi kako ugovaraju ilegalne poslove, komentarišu koje su luke „prohodne“ za njihove prekookeanske tovare, ali su iz tih komunikacija takođe izvučene i fotografije.

Libertas/Nova

Na jednoj od njih. koje je objavio Libertas, vide se Marko Miljković, Veljko Belivuk, Radoje Zvicer i dvojica policajaca kako poziraju u prilično prisnoj atmosferi.

Štitili Velju Nevolju u Crnoj Gori

Kada su, 17. januara 2021. godine, Veljko Belivuk i Marko Miljković sleteli u Crnu Goru, kako bi prisustvovali proslavi koju je organizovao Radoje Zvicer, policajac Petar Lazović je znao da je riječ o opasnim kriminalcima koji su na radarima tajnih službi. O tome je obavijestio i šefa kavčana, Radoja Zvicera.

“Lazović čak predlaže Zviceru i kako da se našale sa službom“, piše u dokumentu EUROPOL-a koji sadrži transkripte razgovora.

Europol navodi i da je, navodno, “Petar Lazović bio u svakodnevnom kontaktu sa Zvicerom i obavještavao ga o svemu što je dogovoreno u policiji, na sastancima sa tužiocem, o planiranom akcionom danu, gde je raspoređen IMSI hvatač, koju vrstu vozila koristi policijska nadzorna jedinica itd“. Pored toga, upravo Lazović je prema informacijama našeg izvora, bio zaslužan za Belivukov i Miljkovićev nesmetan ulazak u Crnu Goru iako obojica slove za bezbjednosno interesantna lica kojima ulazak u tu zemlju nije dozvoljen.

“Reci im, ako pokušaju na svoju ruku, neki pametan policajac, da im traži da im uzmu DNK, da kažu da neće i da zovu advokata – a advokat sam ja“, napisao je, navodno, Lazović Zviceru.

Upravo Belivuk i Miljković, prema podacima srpskih i crnogorskih tužioca, slovili su za kavačku ispostavu u Srbiji i bili su prilično bliski upravo sa Zvicerom. Nakon što je Belivukova grupa uhapšena februara 2021. godine, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i zvanično je saopštio da je Belivukov šef zapravo Zvicer i da je sedam likvidacija, koliko se trenutno klanu Velje Nevolje stavlja na teret, učinjeno po Zvicerovom nalogu.

Riječ je o trenutku kada je Vučić preko televizije sa nacionalnom frekvencijom detaljno objašnjavao gnusne pojedinosti tih zločina, pominjući ćevape od ljudskog mesa.

Zvicer zvanično nije optužen za ubistva u Srbiji

Podsjetimo, Zvicer se zvanično ni za jedno od tih ubistava u Srbiji ne tereti, a jedina kazna koju je Srbiji dobio jeste dvije godine i pet mjeseci zatvora zbog navođenja na ovjeru neistinitosti sadržaja i produženo krivično djelo falsifikovanje isprave, a i u tom postupku se na optuženičkoj klupi našao policajac Milenko Đukić, iz Temerina i to zbog zloupotrebe službenog položaja i navođenja na ovjeru neistinitost sadržaja. On je osuđen na jedinstvenu kaznu od dvije godine i tri mjeseca.

Nesumnjivo je da je kavački klan imao zaleđinu i u srpskoj policiji i Bezbjednosno informativnoj agenciji. Naime, bračni par Danijel i Dušica J, inače službenik Uprave kriminalističke policije i agentica zaposlena u Bezbjednosno informativnoj agenciji, nedavno su uhapšeni zbog sumnje da su, kao organizovana kriminalna grupa sarađivali sa kavačkim klanom, a bili su zaduženi za milione koje je klan zarađivao švercom kokaina iz Južne Amerike u zemlje Evropske unije. Supružnike je na vezi držao crnogorski policajac Ljubo Milović.

“Vrh ledenog brijega”

Ipak, veći dio javnosti vjeruje da je ovo samo „vrh ledenog brijega“, a da su ovdašnji bezbjednjaci u kriminal ogrezli mnogo dublje. Tako se u vezu sa kavačkim klanom svojevremeno dovodila i bivša sekretarka MUP Dijana Hrkalović, kojoj se sudi zbog trgovine uticajem I tereti se da je posle ubistva Vlastimira Miloševića 2017. godine, za koje su bili optuženi Belivuk i Marko Miljković, ometala tužilaštvo tako što nije na vrijeme predala jedan od telefona Veljka Belivuka. Belivuk i Miljković na kraju tog sudskog postupka su oslobođeni krivice.

I bivši zamijenik načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala Goran Papić teretio se da je intervenisao da se desnoj ruki Veljka Belivuka vrati blindirano vozilo koji mu je policija oduzela. Takođe, bivši inspektor SBPOK-a Božidar Stolić u julu je osuđen na dvije godine zatvora zbog zloupotrebe položaja.

Stolić je, prema optužnici, za 500 evra članovima Belivukovog klana odavao službene informacije, preko Filipa Golubovića, koji ih je dalje distribuirao klanu. Čak I posle Belivukovog hapšenja nastavio je saradnju sa klanom i preko Golubovića poručio Zviceru da se „Velja i Mare dobro drže, da ništa nisu priznali“.

Pored toga, veliki je broj nižerangiranih službenika za koje se vjeruje da su sa svojih položaja, pomagali Zviceru u pojedinim poslovima. Tako se recimo iz jedne Skaj komunikacije vidi da je Zvicer imao svog čovjeka u Istražnom zatvoru u Crnoj Gori dok je u njemu boravio Jovan Vukotić, nedavno ubijeni vođa škaljarskog klana. Riječ je o komandiru koji je trebalo da odnese jednu od ključnih uloga u Vukotićevoj likvidaciji koja se tada izjalovila.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!