Oglasila se direktorica koja je zabranila popu da uđe u školu za Sv. Savu

Obrazovanje 27. jan 202321:4613 komentara
Printscreen/Google maps, Facebook/Aleksandar Marić, Shutterstock

U vojvođanskoj Osnovnoj školi "Aleksa Šantić" u Sečnju, odlukom direktorice Olivere Marjanović, proslava školske slave Sveti Sava je ove godine obilježena na nešto drugačiji način – nije bilo vjerskih obreda, što znači da sveštenik nije dolazio u školu, nije bilo rezanja slavskog kolača niti predaje kumstva, što je u ovoj ustanovi bila višedecenijska tradicija. Nova.rs je pozvala direktoricu i provjerila kako je protekla školska proslava i kako se osjeća povodom brojnih osuda i negativnih komentara koje je izazvala svojom odlukom.

Naime, direktorica Marjanović je još prije dva dana odlučila da će svetosavska priredba u ovoj školi proteći bez prisustva sveštenika, a to je i istakla objavom na Facebooku, u grupi „Ateisti Srbije“.

„Prvi put poslije niza godina, u našoj školi neće biti vjerskih obreda 27. januara jer su dobili mene za direktora. Ako budem smijenjena zbog toga, eto koraka napred za našu lijepu Srbiju“, glasi njena objava u pomenutoj grupi.

Ona je jučer objasnila da je prije devet mjeseci postala direktorica škole, te je ovo prva školska slava od kada je na čelu.

„Sveštenik je tražio da dođe u školu na Svetog Savu, bilo je tu ranijih godina i tamjana, i svete vodice i svačega. Lijepo sam mu objasnila da po članu 11 Ustava Srbije moramo da odvojimo školu od crkve jer u školu mogu da idu i katolici, i muslimani i sve vjere, kao i ateisti. I zato u školi nikoga ne smijemo da primoravamo da prisustvuje tuđim vjerskim obredima. Čovjek je sve razumio, dogovor je da u devet sati počne liturgija u crkvi na koju su pozvani i đaci i svi zaposleni iz škole. A mi ćemo iz škole poslati i slatkiše u crkvu da mogu da se posluže“, rekla je direktorica naglašavajući da će školska slava Sveti Sava biti proslavljena u ovoj osmoljetki kako i dolikuje.

A po svemu sudeći, tako je i bilo.

Kada su iz Nova.rs pozvali direktoricu Marjanović i pitali je kako je protekla školska slava, ona je kao iz topa odgovorila:

„Sjajno, predivno je bilo, ja sam veoma zadovoljna. Sve je proteklo u najboljem redu, svečano”, kaže.

Na pitanje da li se osjeća ugroženo jer je verbalno „napadaju“ korisnici društvenih mreža zbog ovakve odluke, ona kaže da komentare i medijske članke uopšte ne čita.

„Da bih sačuvala svoje živce, vjerujte, ne čitam ni tabloide ni komentare. Tako je najbolje. Ja sam prisustvovala čak i tom crkvenom obredu, išla sam na liturgiju da ispoštujem tu drugu stranu. Tako da, zaista ne mogu da utičem na ljude šta će da misle, šta će da pišu, pa mi je najpametnije da ne čitam ništa u vezi toga niti da išta znam“.

Objašnjava da je odlučila da više ne komentariše napise u medijima, ističući da ova medijska buka mora da stane.

„Svečanost i u školi i u crkvi se završila, sve je prošlo u najboljem redu, tako da mislim da je to najvažnije. Trenutno sam u kancelariji, gledam neke pravilnike, nisam ni sa kim razgovarala o onome što je bilo jučer, prekjučer, radim svoj posao najnormalnije, trudim se da budem profesionalac i to je to“, kaže direktorica.

Objava na društvenim mrežama o obilježavanju Školske slave koja je podijeljena i u grupi Ateisti Srbije izazvala je burne reakcije roditelja osnovnoškolaca, ali i drugih mještana Sečnja. Pojedini roditelji pokušali su da razgovaraju sa direktoricom o ovoj temi.

Roditelji su pokrenuli peticiju, za jedno poslijepodne prikupljeno je 150 potpisa mještana, a jedan od potpisnika je i sam predsjednik opštine. Većina roditelja ne želi da se prekine višedecenijska tradicija obilježavanja dana Svetog Save.

Sveštenik: Direktorica nije prihvatila bilo kakvo bogosluženje u školi

Sveštenik iz Sečnja koji je razgovarao sa direktoricom o obilježavanju Svetog Save u Osnovnoj školi „Aleksa Šantić“, potvrdio je za „Novosti“ da direktorica te obrazovne ustanove nije prihvatila bilo kakvo bogosluženje u školskim prostorijama.

Prema njegovim riječima, ona je naknadno rekla da će taj dan biti obilježen, ali isključivo nastupom horova. Potvrdila mu je i da je ateista i on je odlučio da ispoštuje njeno opredjeljenje i želju, pa će učenici, koji žele da ovaj veliki praznik i đačku slavu moći, onako kako i dolikuje, da obilježe dolaskom na liturgiju u lokalnu crkvu.

Opširnije OVDJE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar