Pahor: Do kraja godine status kandidata za BiH?!

Regija 03. sep 202218:485 komentara
Anadolija

Pahor je rekao da je došao u Beograd u predvečerje sastanka Brdo-Brijuni koji će biti održan 12. rujna da bi se savjetovao s Vučićem…

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je “pitanje svih pitanja” veza između teške energetske situacije, predstojeće zime i svih dodatnih političkih pitanja koja bi mogla nastupiti u regiji i da zemlje regije pokušavaju izbjeći tu vrstu “savršene oluje” koja bi svima mogla napraviti probleme.

Novac za struju Vučić je na konferenciji za novinare nakon sastanka predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom rekao da je zamolio Pahora da, ako to bude na dnevnom redu Europskog vijeća ili nekog drugog tijela EU-a, traži da Zapadni Balkan bude dio podrške u novcu za uvezenu struju.

Pahor je rekao da je došao u Beograd u predvečerje sastanka Brdo-Brijuni koji će biti održan 12. rujna da bi se savjetovao s Vučićem, prije svega, u vezi s europskom perspektivom Zapadnog Balkana i u vezi s mirom, stabilnošću i razvojem Zapadnog Balkana.

“Mislim da postoji mogućnost da se na kraju sve vođe slože da se Srbiji otvore vrata da završi brže pristupne pregovore i da postane članica EU-a, da do kraja ove godine Bosna i Hercegovina dobije status kandidata i da EU konačno ispuni svoju obvezu o viznoj liberalizaciji”, rekao je Pahor.

Ovaj tekst je izmijenjen u odnosu na prvobitnu verziju s obzirom da je prevoditeljica u programu uživo pogrešno prevela da “postoji mogućnost da će BiH postati članica EU do kraja ove sedmice” umjesto godine. Opširnije pročitajte ovdje.

Naglasio je kako je Otvoreni Balkan jedna od rijetkih konstruktivnih inicijativa koja radi na povezivanju u regiji, naglasivši da je podržava, jer zna da će do kraja godine biti ponovo pokrenut Berlinski proces koji ima mnogo zajedničkog s Otvorenim Balkanom.

Rekao je da Otvoreni Balkan nije zamjena za europske integraciju, već da je veliki prijatelj širenja EU-a sa kojom korenspondira. Naglasio je da misli da je projekt Otvoreni Balkan “kao stvoren” da neki problemi, koji djeluju nerješivo, budu riješeni, ako bi mu se priključili Kosovo, Crna Gora i Bosna i Hercegovina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar