Pendarovski: Hvala Srbiji, sramota za Sjevernu Makedoniju

Regija 30. mar 202121:31
N1

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski zahvalio je Srbiji na vakcinisanju pojedinih makedonskih građana, ali je ocijenio da je to što su išli po vakcinu u inostranstvo sramota za njegovu državu.

Poslije sjednice Savjeta za bezbijednost o pandemiji, on je rekao da je ministar zdravlja obavijestio da imunizacija počinje sutra i da je zatražio da nadležni to organizuju u najboljem redu i da se obimna operacija produži do potpune imunizacije stanovništvu.

„Prekida u tom procesu jednostavno ne smije biti. To ne tražim samo ja. Vjerujem da prenosim osjećanja ogromne većine makedonskih građana koji su nezadovoljni onim što smo na tom planu uradili do sada. Slike koje smo gledali prethodni vikend iz susjedne Srbije to najbolje ilustruju i jednostavno ne smiju da se ponove. Zahvalnost Srbiji razumije se, ali je to sramota za našu državu“, rekao je Pendarovski.

Predsjednik Sevjerne Makdonije je istakao da je na sjednici Savjeta bezbijednosti ocijenjeno da zemlja prolazi kroz najkritičniju fazu pandemije COVID-19, ali je istakao da država ne smije da dozvoli da nijedan građanin ne bude primljen u bolnicu.

„Ministar (zdravlja Venko) Filipče me je uvjerio da se takvo nešto nije desilo, niti da će se desiti“, rekao je Pendarovski i apelovao na privatne zdravstvene ustanove da svoje usluge učine dostupnim osobama zaraženim korona virusom.