Plenković: Hrvatska spremna unaprijediti LNG terminal da bude dobar i susjedima

Regija 30. maj 202217:19 > 17:27 1 komentar
Andrej Plenković (N1)

Hrvatski premijer Andrej Plenković je pred početak vanrednog evropskog samita u Briselu kazao kako je njegova zemlja spremna dodatno investirati u LNG terminal koji postoji u ovoj zemlji te kako postoji spremnost da bude na raspolaganju i drugim zemljama. Plenković je ovo kazao u svjetlu napora Evropske unije da ojača diverzifikaciju energetskih resursa te da se smanji ovisnost o ruskim fosilnim gorivima.

“Postoje razne opcije, najbolji i najučinkovitiji, je dodatna investicija u postojeći LNG terminal koji bi znatno povećao kapacitete i bio najbrži i najučinkovitiji i najkorisniji i za nas i za puno zemalja u našem okruženju. I to je i realno moguće i najvjerovantije ćemo ići u tom pravcu. Dakle, to je nešto što smo raspravili sa svim akterima i mislim da smo vrlo blizu brzih investicijskih odluka što se toga tiče. Kao što smo ga brzo napravili tako ćemo ga i brzo sada upgrejdati na način da bude dobar i nama i Slovencima, ako treba i Mađarskoj i Bosni i Hercegovini. Možemo napraviti ogroman iskorak. Hrvatska u ovim okolnostima po mnogima neočekivanim ima priliku biti pravi energetski hub za srednju Evropu”, kazao je Plenković.

Plenković je komentarisao i šesti paket sankcija o kojem bi se večeras trebalo raspravljati, iako je kazao da odluku o njemu neće donositi Evropsko vijeće nego da će to biti urađeno na ministarskoj razini u narednim danima.

“Šesti paket sankcija neće se usvajati na razini Evropskog vijeća nego će ići na niže razine usvajanja, na ambasadorske i ministarske razine. On se sastoji od stavljanja dodatnih osoba na liste, sastoji se od deswiftiranja još jednog određenog broja ruskih banaka, o mjerama protiv oređenih medijskih kuća koje šire propagandu i dezinformacije, a dolaze iz Rusije i odnosi se na naftu, prije svega na zabranu uvoza ruske bafte putem tankera”, pojasnio je Plenković.

Govoreći o tome da će trebati i određeni period za prilagođavanje Plenković je istakao kako su neke zemlje u potpunosti zavisne od ruskih energenata te da se ne može preko noći prekinuti ista jer ta zavisnost traje već decenijama. Jedan od glavnih protivnika uvođenja šestog paketa sankcija u kojem bi trebale biti i sankcije na naftu kako onu dostavljenu putem mora odnosno naftovoda je Mađarska, čiji je premijer pred samit rekao da je za sve kriva Evropska komisija i njeni prijedlozi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad