Porfirije o Evroprajdu: Nametnuto nama i našoj braći drugih vjera i nacija

Regija 06. sep 202216:17 1 komentar
Patrijarh Porfirije
Patrijarh Porfirije (TANJUG/ RADE PRELIC)

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije podržao je otkazivanje Evroprajda čije je održavanje najavljeno u Beogradu.

„Ova tema je nama vještački nametnuta i potpuo je suprotna sistemu vrijednosti našeg naroda, a isto tako i naše braće i sestara drugih vjera i nacija sa kojima živimo. O tome su mi mi neposredno posvjedočili predstavnici tradicionalnih Crkava i vjerskih zajednica. Stoga otkazivanje ove manifestacije smatram ispravnim“, naveo je Porfirije u saopštenju objavljenom na internet prezentaciji SPC-a.

On je naveo da je u dušu pravoslavnih hrišćana usađeno učenje crkve izraženo već na početnim stranama Biblije, gdje je zapisano da je „Bog stvorio čovjeka kao dva spola, kao muško i žensko, što znači da su brak i porodica, od postanja svijeta do danas i do kraja svijeta i vijeka, definisani kao zajednica ljubavi muškarca i žene sa njihovom djecom“.

„U potpunosti razumijemo suštinski opravdanu veliku zabrinutost našeg naroda koji je u grubom promovisanju i nametanju politika i ideologija koje imaju za cilj da poruše stubove na kojima se vijekovima gradi naš identitet, da sve postane krhko, relativno i fluidno, osjetio dubinsko i sistematsko ugrožavanje svih temeljnih vrijednosti kojima je vijekovima odan, a posebno svetinje braka i porodice“, napisao je Porfije.

„Iz ovih razloga smo više puta u neposrednom razgovoru najvišim predstavnicima države iznijeli razloge zbog kojih smatramo da je nužno i opravdano otkazivanje Evroprajda“, dodao je.

Patrijarh je naveo i da je crkva „protiv svakog oblika nasilja, javnog žigosanja i progona bilo koga“.

„Zlo se ne liječi i ne pobjeđuje nasiljem, nego se na taj način samo umnožava“, navodi se u izjavi Porfirija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare