Rusi na beogradskom aerodromu plaču i mole: “Zaustavite Putina” (VIDEO)

Regija 21. sep 202217:20 6 komentara

Na beogradski aeorodrom danas je sletjela veća grupa Rusa, bježeći od rata i mobilizacije koju je jutros proglasio predsjednik Rusije Vladimir Putin. U razgovoru za "Novu" kažu da su uplašeni, da je Putin ubica koji ih tjera na sukob koji ne žele. Kroz suze su nam rekli da se plaše za svoje porodice i da će u Beogradu uglavnom biti kod rođaka, prijatelja ili članova porodice koji su već ranije došli u našu prijestonicu.

Potencijalno jedan od posljednjih aviona koji će u narednom u narednom periodu poletjeti iz Moskve, stigao je danas na aerodrom „Nikola Tesla“. Ekipa Nova.rs razgovarala je uplašenim i zabrinutim Rusima, nakon što je Putin proglasio djelimičnu mobilizaciju.

Prekor prema Putinu

Mnogi u strahu nisu željeli da razgovaraju pred kamerama, trudeći da ostave rat iza sebe i da konačno budu bezbjedni. Bilo je i onih koji su za „Novu“ podijelili svoja iskustva u vezi sa trenutnom krizom u Moskvi, te nam da objašnjenja zbog čega su papreno platili karte i krenuli put Beograda.

Kod putnika na letu Moskva-Beograd vidjeli smo strah, suze, prekor prema Putinu, ali i osjetili njihovo rasterećenje jer su konačno na bezbjednom.

„Moj suprug je ostao u Rusiji“, kazala je Julija u razgovoru za Novu.

Za naš portal govorila je i Irina, koja kaže da je sa suprugom stigla iz Moskve kako bi bili bezbjedni.

„Uplašena sam veoma za svoju porodicu i prijatelje, naravno i za svoju bezbjednost. Pre neko vrijeme i moja ćerka je došla u Beograd. Sada smo suprug i ja došli u Beograd kako bismo bili bezbjedni. Želimo da ostanemo ovdje“, priča Irina kroz suze.

Ona navodi da je veoma tužna i da nikako ne razumije zašto se desio rat sa Ukrajinom.

„Prilično sam uplašena i tužna jer moja vlada vodi lošu politiku. Želim da kažem da Ukrajincima treba sloboda, molim da se prestane sa sukobom. Ponavljam, ljudi molim vas, prestanite sa napadima. Molim vas, zaustavite Putina. Što se njega tiče mogu da kažem da je on veoma opasan i da je to jedan ubica. To nije dobra osoba, on ne brine o narodu, sigurna sam u to“, uvjerava nas Irina.

Bilo je i onih koji su tvrdili da je u Moskvi sve normalno kao i ranije, te da Ukrajincima ne žele ništa dobro.

„Ukrajina kao Ukrajina, to je skroz druga tema o Moskvi. To su različite stvari, ali ništa dobro ne mislim o Kijevu i toj zemlji“, priča porodica iz Moskve.

Sve karte “planule”

Da je uplašen tvrdi i Aleksej, momak iz predgrađa glavnog grada Rusije koji navodi da je došao kod rođaka.

„Uplašen sam zbog rata, a u Beograd sam došao da posjetim rođake“, kazao je za Nova.rs Aleksej, kojeg je nakon toga majka odvojila od kamere, očigledno u strahu od cijele situacije.

Podsjetimo, predsjednik Rusije Vladimir Putin proglasio je djelimičnu mobilizaciju gdje će biti regrutovani građani koji se nalaze u rezervnom sastavu. To znači da će oko 300.000 rezervista biti pozvano da ratuju protiv Ukrajinaca, budući da je posljednjih dana ruska vojska doživela katastrofalne gubitke na fronta.

Vijest da će biti izvršena mobilizacija natjerala je Ruse da organizuju proteste koji će se održati u srijedu uveče. Dodatno, informacija o regrutaciji dovela je do enormnog poskupljenja cijene avionskih karata iz Moskve. Sve karte su praktično planule, iako je cijena dostigla vrijednost i do 5.600 dolara.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare