SAD pozvale Kosovo da produži rok za zamjene tablica, Srpska lista prijeti

Regija 28. okt 202219:581 komentar
N1/Ilustracija

SAD, zajedno sa svojim međunarodnim partnerima, pozvala je Vladu Kosova da produži rok za primjenu zamjene tablica, prenijela je preko svog Twitter naloga američka ambasada u Beogradu.

U priloženom saopštenju portparola State Deparetmenta Neda Pricea navodi se da Kosovo ima pravo da primjeni režim sa tablicama prema Briselskom sporazumu, ali se naglašava da je produženje roka te primjene u interesu ostvarenja napretka u dijalogu o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije pod pokroviteljstvom EU.

„SAD su razočarane i zabrinute da je Vlada Kosova odbila molbe svojih međunarodnih partnera da to uradi“, navodi se u saopštenju.

Pozivaju se Kosovo i Srbija da hitno i fleksibilno rade na tome da stignu do „sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa, usmjerenog na uzajamnom priznanju“.

Ukazuje se da je važno da obje strane smanje zapaljivu retoriku i preduzmu konkretne mjere da pokažu svoju posvećenost konstruktivnoj saradnji da bi se osigurala stabilna i prosperitetna budućnost regiona.

U saopštenju nema osvrta na današnju odluku kosovske vlade da počne sa primjenom preregistracije tablica fazno, tako da se praktično do 21. aprila iduće godine pomjera rok za isključivu upotrebu tablica za oznakama RKS. Međunarodna zajednica je tražila da se taj rok, koji ističe 31. oktobra, produži za deset mjeseci.

Srpska lista: Izricanje prve novčane kazne bit će povod za žestok odgovor

Izricanje prve novčane kazne bit će povod za žestok odgovor i otpor srpskog naroda, poručili su iz Srpske liste povodom današnje odluke Prištine da od 21. novembra izriču kazne za upravljanje vozilima sa srpskim registraskim oznakama.

Iz Srpske liste su, kažu, svjesni plana premijera Kosova Aljbina Kurtija, te su poručili da se “grdno varaju svi koji misle da će narod nijemo posmatrati obespravljivanje, ukidanje srpskih tablica – slobode kretanja i ugrožavanje opstanka”.

“Najava Kurtija nije ništa drugo nego želja da se nastavi sa planom progona Srba sa njihovih vjekovnih ognjišta”, upozorili su iz Srpske liste.

Srpska lista poručuje da Srbi na Kosovu, te da država Srbija neće dozvoliti njihov progon i protjerivanje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar