Šarićima blokirana imovina u Crnoj Gori

Regija 27. jan 202321:41 0 komentara
N1

Privremeno je oduzeta imovina članova porodice Darka Šarića u Crnoj Gori, zbog sumnje da je stečena kriminalnom djelatnošću.

To su crnogorske pravosudne vlasti uradile na zahtjev kolega iz Srbije u predmetu protiv navodnog balkanskog narkošefa i njegove ekipe – zbog teškog ubistva, stvaranja kriminalne organizacije, šverca droge, ilegalnog držanja oružja, izazivanja opšte opasnosti, zloupotrebe službenog položaja…

Njegovom bratu, sestri i kćerki u Crnoj Gori privremeno su blokirani brojni stanovi, firma, poslovni prostori, zemlja…

Sutkinja Suzana Mugoša donijela je rješenje o privremenom oduzimanju te milionski vrijedne imovine, pišu Vijesti.

Šarić je uhapšen u aprilu prošle godine u Beogradu, nekoliko mjeseci nakon što je pušten da se brani sa slobode u sudskom procesu za šverc kokaina.

Terete ga i da je iz Istražnog zatvora, preko kriptovane telefonske Skaj aplikacije, organizovao međunarodni šverc droge, ubistva saradnika i suparnika iz drugog klana, ali i zastrašivanje svjedoka u postupku koji se godinama vodi protiv njega zbog pranja novca i krijumčarenja 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

Zamolnica

Postupajući po zamolnici kolega iz Srbije, Viši sud je na zahtjev crnogorskog Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) donio privremenu mjeru zabrane raspolaganja i korišćenja nepokretnosti koje su u vlasništvu njegove kćerke Nikoline Šarić, brata Duška Šarića i sestre Danijele Šarić.

To je učinjeno na osnovu Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću.

U evidenciji Uprave za katastar i državnu imovinu, zabrana raspolaganja i korišćenja nad tim nepokretnostima upisana je 11. januara.

Dušku Šariću tim rješenjem 11. januara blokirano je desetak poslovnih prostora površine oko 700 kvadratnih metara, dvorište poslovne zgrade, porodična stambena zgrada površine 61 kvadrat, nestambeni prostor površine 49 kvadrata, garsonjera isto tolike površine, dvije sobe…

Blokada je stavljena i na dvorište površine 423 kvadrata, neplodno zemljište površine 384 kvadrata, zatim i na dvorište površine 136 kvadrata, porodičnu zgradu u kojoj su poslovni i stambeni prostori, njivu od 422 kvadrata…

Rješenjem suda blokirana je imovina upisana na preduzeće “Level ing” – njiva od 481 kvadrat, livada površine 4.495 metara kvadratnih, neplodno zemljište površine 37 kvadrata, poslovne zgrade u vanprivredi površine 478 i pomoćnu zgradu od 43 kvadrata, kao i dvorište površine 289 kvadrata.

Darkovoj i Duškovoj sestri Danijeli Šarić blokirana je imovina nadomak Pljevalja u Boščinovićima – dvorište 529 kvadrata, porodična zgrada koju čine nestambeni prostor od 111 kvadrata i tri stana od 36, 88 i 98 kvadrata.

Njegovoj kćerki Nikolini zabranjeno je da raspolaže trosobnim stanom u Pljevljima površine 95 kvadrata i deset kvadrata nestambenog prostora.

Obrazloženo je da postoji osnovana sumnja da je navedena imovina stečena kriminalnom djelatnošću, odnosno, da je Darko Šarić, novac stečen kriminalom ulagao u sticanje imovine čiji su formalni vlasnici članovi njegove uže porodice: “Koji sami ne ostvaruju legalne prihode ili ih ne ostvaruju u tolikim iznosima”.

”Po ocjeni ovog sudije za istragu, postoji opasnost da će eventualno oduzimanje navedene imovinske koristi kasnije biti onemogućeno njenim otuđenjem, prikrivanjem ili na neki drug način”, piše u rješenju sutkinje Mugoše.

Obrazlaže da će se privremena mjera obezbjeđenja ukinuti po službenoj dužnosti, ako optužnica ne bude potvrđena u roku od dvije godine od dana donošenja rješenja o određivanju privremene mjere obezbjeđenja.

Gotovo istu imovinu, s tim što je tada na spisku bilo mnogo više pokretnih stvari, država je Dušku Šariću i Jovici Lončaru vratila u maju 2018. godine.

Takva odluka donijeta je nakon što je Vrhovni sud potvrdio odluku Apelacionog, kojom su Pljevljaci pravosnažno oslobođeni optužbi za pranje 19,2 milona eura.

Na spisku imovine za koju je tada odlučeno da se vrati Šariću, Lončaru i njihovim preduzećima, bili su stanovi i zemljište, poslovne zgrade, diskoteka “Municipijum’S”, kafić “4 sobe”, “Mat petrol” benzinska stanica, radne mašine, automobili…

Žalba

Na rješenje sutkinje Mugoše žalio se pravni zastupnik Šarića, advokat Željko Đukanović, koji je zahtijevao da se ukine privremena mjera obezbjeđenja, jer je, kako tvrdi, već jednom dokazano da je njihova imovina stečena zakonito.

Žalbu je izjavio zbog bitne povrede krivičnog postupka, a tvrdi i da pobijano rješenje ne sadrži jasne i ubjedljive razloge za određivanje privremene mjere obezbjeđenja na nepokretnosti koje su u vlasništvu brata okrivlienog, Šarić Duška, firme ‘Level Ing’, sestre Šarić Danijele i kćerke okrivljenog, Šarić Nikoline.

”A ovo iz sljedećih razloga – predmetne nepokretnosti koje se navode u pobijanom rješenju u vlasništvu članova porodice okrivljenog Darka Šarića, koje nepokretnosti su stečene na zakonit način, a ne kako se to pobijanim rješenjem tvrdi. Ovo posebno imajući u vidu činjenicu da je Viši sud u Bijelom Polju, u postupku koji je vodio protiv brata okrivljenog, Duška Šarića i dr. zbog krivičnog djela pranje novca već jednom odlučivao o ovakvom predlogu Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju”, piše u žalbi.

Imovina se gomilala, stanje na računu nepromijenjeno

Sutkinja u rješenju konstatuje da je uvidom u analitičku karticu računa Duška Šarića utvrđeno da nijedna evidentirana transakcija ne odgovara transakciji – isplati novčanog iznosa po osnovu plaćanja za nepokretnost po ugovoru o kupoprodaji jedne od nekretnina Pljevljaka.

Utvrdili su i da je na njegovom deviznom računu godinama nepromijenjeno stanje, ali i da je u martu 2022. godine imao prihod od kompanije “Spencer&Hill Team”, kao i da je od marta 2020. do aprila 2022. godine, po osnovu zarada u firmi “Level ing”, zaradio 33.130,96 eura.

”Iz javno dostupne baze podataka proizilazi da je Šarić Duško izvršni direktor pravnog lica Level Ing d.o.o, dok su kao osnivači društva evidentirani pravno lice Matenico LLC registrovano u Delaware – USA i Jovica Lončar. Prethodno, pravno lice je 24.7.2006. godine registrovano pod nazivom Mat Shop d.o.o. Jedini osnivač i izvršni direktor društva prilikom osnivania je Duško Šarić”, piše u spisima suda.

Cijeli tekst pročitajte na Vijesti.me.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!