Snažno nevrijeme poharalo Ljubljanu, vjetar prelazio 100 km/h (VIDEO)

Regija 18. aug 202219:49 > 20:01 0 komentara
Borut Živulović / BOBO

Ljubljanu je poslijepodne zahvatio jak olujni vjetar. Udari vjetra prelazili su 100 kilometara na sat, odneseno je nekoliko krovova i srušena su mnoga stabla diljem grada, a ima i lakše ozlijeđenih. Vjetar je srušio i dio građevinskih skela u središtu glavnog grada, a komadi građevinskog materijala letjeli su zrakom.

Oko 15 sati prema Sloveniji je sa sjevernog Jadrana stiglo olujno nevrijeme. Oko 14 i 30 Ljubljanu je zahvatio jak vjetar, a zatim se olujni sistem premjestio prema Austriji. Prema podacima Agencije za zaštitu okoliša (Arso) vjetar je dosezao 102 kilometra na sat, što je novi rekord.

I prije toga jak vjetar puhao je i na obali gdje je dosezao i 80 kilometara na sat. Današnje nevrijeme kratko je trajalo, ali neće biti puno padavina.

Udari vjetra srušili su dio skele na gradilištu na Gosposvetskoj cesti. U trenutku nesreće u okolici nije bilo pješaka. Građevinski materijal razbacan je po cijeloj ulici. Materijal je otpuhan i s gradilišta kod Šumija, preko puta Drame, a jak vjetar oštetio je i fasadu Situle uz Vilharjevu cestu. Uništen je i dio krova ljubljanskog rodilišta te na poslovnoj zgradi tvrtke Intereuropa u BTC-u. U Ljubljani je srušeno mnogo stabala. Vjetar je nosio kontejnere za smeće, reklamne panoe i prometnu signalizaciju.

N1
N1
N1

Robert Okorn iz Vatrogasne brigade Ljubljana za N1 je u 15:05 rekao da trenutno imaju 23 intervencije, no situacija se mijenja iz minute u minutu. “Uglavnom su otkriveni krovovi i srušena stabla. U isto vrijeme još imamo vatru na Debnom vrhu. Ne znam ni koliko je vatrogasaca na terenu. Digla se cijela Ljubljana”, opisao je situaciju Okorn. U 16:44 imali su već 114 intervencija.

Nekoliko lakše povrijeđenih

Ljubljanska policijska uprava primala je pozive, posebno između 14 i 16 sati. Reklamni pano udario je u motociklista i lakše ga ozlijedio. Obaviješteni su o srušenim stablima te je zbog toga neprohodno nekoliko cesta.

Na Rakuševoj ulici u Ljubljani s gradilišta je odnesena gips ploča koja je udarila u vozilo i razbila staklo. U nesreći je lakše ozlijeđen putnik u vozilu. U parku Tivoli stablo je palo na ženu i, prema dosad poznatim informacijama, lakše je povrijedilo.

“Budući da će slična situacija sigurno biti i drugdje u Ljubljani i šire, molimo vas za veliku dozu opreza, tolerancije i strpljenja”, poručili su iz tvrtke za komunalne djelatnosti.

Vjetar je nosio grane i druge predmete na kolnike, pa hitne službe svim raspoloživim sredstvima otklanjaju posljedice i uspostavljaju promet. Policija poziva na oprez na cestama, posebice na mjestima gdje ima drveća uz prometnice, te na prilagodbu brzine vožnje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!