Srbija: Protest ispred RTS zbog neemitovanja spota protiv Rio Tinta

Regija 19. nov 202119:44
Izvor: N1

Ispred zgrade RTS u Takovskoj ulici, u 19 sati počeli su da se okupljaju građani kako bi protestovali jer je javni servis odbio da emituje spot "Srbija nije na prodaju" protiv kompanije Rio Tinto. Kako javlja reporter N1, više stotina građana se okupilo, a protest još nije zvanično počeo.

Spot su, uz podršku više glumaca, snimili su predstavnici udruženja „Kreni promeni“.

Radio-televizija Srbije saopštila je da spot protiv kompanije Rio Tinto udruženja Kreni-Promeni nije emitovan na RTS jer uz oglasnu poruku nije dostavljena oglasna deklaracija, kako je predviđeno Zakonom o oglašavanju.

Kako navodi reporter N1, udruženje Kreni – promeni je sa ekološkim organizovalo protest. Oni tvrde da nije riječ o birokratskom problemu već da RTS ne želi da emituje taj spot.

Naveli su da su u utorak dobili črvrsto obećanje rukovodstva RTS da će biti emitovan, a da su onda u srijedu prestali da se javljaju, prenio je predstavnik udruženja Savo Manojlović.

Kako javlja reporter N1, ispred RTS je postavljena jedna improvizovana bina sa video bimom i nekoliko stolica – improvizovani bioskop. Tu će biti emitovana reklama, koja je i nastala kao reakcija na reklamu Rio Tinta koja je emitovana na javnom servisu i na drugim medijima.

„Ističemo da RTS ima dobru volju da emituje predmetni spot – oglasnu poruku, uz ispunjavanje svih uslova i to dostavljanje uredno popunjene oglasne deklaracije, u skladu sa Zakonom o oglašavanju, kao i Cenovnikom emitovanja EPP broj 1027 od 3.3.2021. godine, čiji su sastavni deo Opšti uslovi pružanja marektinških usluga, kao i dostavljanje prateće dokumentacije koja potvrđuje navode koji čine sadržinu predmetne oglasne poruke, a kako bi oglasna poruka bila u skladu sa članom 6. Zakona o oglašavanju“, naveli su iz RTS ranije danas.

Glumci Jelena Stupljanin i Viktor Savić koji su učestvovali u snimanju reklame protiv Rio Tinta rekli su u Danu uživo da „ovo nije politička borba“. „Mnogo je važno da mi svi shvatimo da ovo nije politička borba, ovo je iznad politike. Ovo je kao kad reprezentacija igra – nije bitno da li navijaš za Zvezdu ili Partizan„, kaže Savić. Stupljanin je dodala da je podneta tužba protiv RTS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar