Srbija uvela sankcije Bjelorusiji

Regija 20. maj 202216:13 > 16:13
Shutterstock

Srbija se uskladila sa sankcijama koje je Evropska unija u aprilu uvela Bjelorusiji zbog "situacije u Bjelorusiji i umješanosti Bjelorusije u rusku invaziju na Ukrajinu", prenosi portal Europian Western Balkans (EWB).

U pitanju je Odluka Savjeta EU 2022/579, koja je donijeta 8. aprila, a dvije nedjelje kasnije, 22. aprila, na sajtu Savjeta objavljeno je da su se sa ovom odlukom uskladile Srbija, Albanija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Bosna i Hercegovina.

Ovo je drugi put da se Srbija uskladila sa sankcijama EU vezanim za rat u Ukrajini, posle martovske odluke o produženju važenje restriktivnih mera bivšem predsedniku Ukrajine Viktoru Janukoviču i vodećim članovima ukrajinskog rukovodstva iz perioda 2010-2014. godine.

Odlukom koju je donio Savjet EU 8. aprila uvode se sektorske sankcije bjeloruskom finansijskom i transportnom sistemu kao reakcija na uključenost Bjelorusije u rusku agresiju na Ukrajinu, navodi se u obrazloženju.

Kako je pokazalo istraživanje Centra za međunarodne i bezbjednosne poslove (ISAC), Srbija se konzistentno usaglašavala sa restriktivnim mjerama EU prema Bjelorusiji sve do aprila 2019. godine, kada se nije usaglasila sa deklaracijom, odnosno Odlukom Savjeta EU 325, kojom su samo produžene sankcije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari (0)

Vidi sve komentare