Tadić: EU ne zna šta će s Balkanom, a mi smo potencijalni faktor nestabilnosti

Regija 16. jun 202213:56 > 14:12 0 komentara
N1

Bivši predsjednik Srbije Boris Tadić, učesnik je ekonomskog foruma u Bakuu. Za N1 je govorio o EU perspektivi zemalja Zapadnog Balkana, Srbiji, ratu u Ukrajini, Kosovu...

Tadić je kazao da u EU ne postoji koherentan stav o proširenju. On ne postoji ni među građanima i da EU nije više ono što je bila.

“Ja sam čitav svoj život posvetio priključenju, tada Jugoslavije, a sada Srbije u EU, ali bojim se da se ona udaljava brže nego što joj se mi približavamo. To nije samo naša greška. Nekada jeste, ali samo naivni ljudi misle da je samo naša greška. Greška je u nedostatku strateškog promišljanja u EU koja ne zna gdje su joj granice, gdje su joj definisani interesi i način na koji se ona ponaša u ovom ukrajinsko – ruskom konfliktu, svjedoči o tome da je ona sve slabija, sa sve manjim autoritetom. Meni je iskreno žao zbog toga. Više bih volio da vidimo EU u političkom smislu fokusiraniju, da zna šta su joj interesi, da razumije šta je njen starteški odbrambeni, sigurnosni i energetski prostor. Bojim se da toga više nema”, kaže Tadić i dodaje:

“EU još ne zna šta s Balkanom. Balkan je uvijek proizvodio više historije nego što može da je konzumira. Vrijeme je opredjeljenja, ali politika EU – ako nisi s nama, protiv nas si – ne doprinosi demokratiji”.

Kazao je da EU put Srbije nije nikada dolazio u pitanje bez obzira ko je bio na vlasti. “Od 2000. godine Srbija se odlučila da slijedi taj put”, kaže Tadić. Dodao je da je ovo veoma teška situacija za Srbiju jer se mora opredijeliti jer je rat u Ukrajini promijenio diplomatske odnose u svijetu.

“EU još ne zna šta će sa Balkanom. Mi smo nažalost potencijalni faktor nestabilnosti i ako EU to ne integriše tu nema stabilnosti. Vučić je preuzeo agendu koju sam ja predstavljao, agendu za EU. Sada dolazi drugačiji trenutak, trenutak opredjeljivanja. To može biti dobro i loše. To je nova politička realnost i vidjećemo kako će se Vučić opredijeliti. Ni ja nisam bio za sankcije Rusiji na početku, ali su one sada čini se neminovne.”

“Agresija Rusije na Ukrajinu ima tu kosovsku dimenziju”

“Agresija Rusije na Ukrajinu ima i tu kosovsku dimenziju. Način na koji je EU tretirala kosovski problem su otvorila vrata Putinu da obrazloži Južnu Osetiju, Abhaziju i Ukrajinu. Kad ste mogli vi, možemo i mi. Ta nezavisnost Kosova nije u skladu sa međunarodnim pravom. Ovako, Putin je započeo međunarodnu komunikaciju da je međunarodni sud opravdao nezavisnost Kosova i on to sada koristi u Ukrajini. Svijet je pun secesionističkih politika i ako se otvori pandorina kutija, svi smo u problemu,” zaključio je Tadić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!