Tadić: Vučić vratio i produbio nasleđe Miloševićevog vremena

Regija 11. mar 202108:16
Izvor: N1

Nekadašnji predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je Aleksandar Vučić ne samo vratio naslijeđe "Miloševićevog vremena" već ga je "produbio sa opasnim elementima totalitarizma", ocijenivši i da taj režim "sofisticiranim propagandnim tehnikama bira za sebe idealne lidere opozicije".

„Taj pogubni trend se najviše odrazio na polju sistematskog uništavanja političke kulture, koja je u Srbiji tradicionalno veoma krhka. Međutim, u okolnostima takvog sistematskog kulturološkog i duhovnog, ali i ekonomskog siromašenja naših građana, ova vlast je vrlo lako došla u poziciju da umesto da upravlja državom, vlada pojedincima“, rekao je Tadić za novi Nedeljnik.

On je naveo da je riječ o „podanicima izloženim jednosmernom ispiranju mozgova, bilo preko medija kontrolisanih od strane režima ili dijela opozicije i krupnog kapitala“.

„Posledica toga je i zastrašujuća asimetrija više ne samo između vlasti i opozicije, već i unutar same opozicije, jer je očigledno da pojedine stranke i njihovi lideri takođe izvlače moć iz povezanosti sa krupnim kapitalom, za razliku od većine u opoziciji kojima je time medijski i politički prostor sužen do nivoa neodrživosti“, rekao je Tadić.

Prema njegovim riječima, „u takvim okolnostima nije problem samo Vučić, već pre svega dogovor njegovog krupnog kapitala i onog koji mu se, ovog trenutka, naizgled suprotstavlja“.

„Tako možemo doći ne samo u situaciju medijskog duopola, već zakonomerno tome i političkog. Krupni kapitali ako ne mogu da pobede jedan drugog, uvek imaju tendenciju da nađu zajednički jezik. Ukoliko do toga dođe, a na tom smo putu uveliko, to bi bio konačni kraj politike, koje nema bez slobodne konkurencije i demokratije, koje nema bez istinito i objektivo informisanih građanina“, rekao je Tadić.

On je ocijenio da je metodologija vladanja Srpske napredne stranke takva da „oni ne upravljaju samo svojim glasačima, nego i percepcijom opozicionog glasačkog tela“.

„Pa tako danas Vučićev režim sofisticiranim propagandnim tehnikama bira za sebe idealne lidere opozicije, upravlja opozicionom medijskom i političkom agendom i delom opozicionog javnog mnjenja, a da ono toga nije ni svesno“, rekao je Tadić.

Komentari

Vaš komentar