Uznemirujući prizori iz Slavonije: Eutanazirane svinje ostavljene su da leže mrtve na ulici

Regija 17. sep 202320:42 0 komentara
Dnevnik.hr

Tik uz cestu mrtve svinje. Uznemirujući prizori za sve koji su prolazili Andrijaševcima. Raspoređene jedna kraj druge. Njihov vlasnik Marko Mayer kaže da su mu u subotu ujutro eutanazirali 40 svinja zbog svinjske kuge.

Devet svinja bilo je zaraženo, ali su i sve ostale morale biti usmrćene.

“Eutanazirali su ih veterinar i veterinarski tehničar. Mi smo svinje držali za sajlu da bi bile mirne i da bi oni mogli obaviti što trebaju. One stoje vani zato što kamion koji vozi te eutanazirane svinje ne može ući u dvorište i mi smo ih izvukli van da ne stoje u dvorištu, one više nisu naš problem što bi rekli”, kazao je Mayer.

Dnevnik.hr

Iz Državnog inspektorata su Dnevniku Nove TV također odgovorili da vozilo nije moglo ući u zaraženo gospodarstvo jer dvorište i ulaz su takve konstrukcije da kamion nije mogao unutra.

Što se tiče procedure, svinje su usmrćene, potom su dezinficirane, izvučene na najpogodnije mjesto, zatim su na ulici ponovno dezinficirane, a sve to kažu i u Ministarstvu poljoprivrede. Veterinar je bio tamo i cijelo vrijeme nadzirao sve dok nije došao kamion koji ih je odvezao.

Dezinficirano je i Markovo gospodarstvo, a on ljutito poručuje: “Kojoj državi da se obratimo? Kome? Nitko nije stao iza seljaka. Nadao sam se i vjerovao da neće zato i jesmo poduzeli sve te mjere – od komarnika, dezinfekcijskih sredstava i stvarno smo se pridržavali svega što su nam savjetovali.”

Do danas je zbog afričke svinjske kuge u Hrvatskoj eutanazirano oko 17.000 svinja.

Dnevnik.hr

Državni tajnik o eutanaziranim svinjama na ulici: “Ne vidim veliki problem i ne bih rekao da je itko zakazao”

Mladen Pavić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, komentirao je snimke mrtvih svinja koje su u Andrijaševcima ostavljene da leže na ulici.

“Slažem se da slike nisu bile baš lijepe. Međutim, ne bih rekao da je itko zakazao. Naprosto je riječ o procjeni. Nije riječ o nikakvom zakazivanju. Riječ je o uvjetima i okolnostima samog dvorišta gdje se obavljala eutanazija. S obzirom na to da pristup kamiona nije bio moguć, svinje su prethodno dezinficirane i dezinficiran je prostor nakon što su utovarene. Tako da ne vidim veliki problem s obzirom na to da je ovlaštena osoba bila tamo od samog početka eutanazije do kraja”, rekao je Pavić, i dodao:

“Dakle, takve prizore smo već vidjeli. Apsolutno ništa novo, apsolutno ništa neuobičajeno. Radi se o velikom vozilu koje ne može pristupiti dvorištu, svinje se naprosto moraju izvući van. Sav alat i sve što je bilo u dodiru sa zaraženim svinjama je dezinficirano”.

Slavonija je ogorčena, nezadovoljna, stanje, kažu Slavenci, ne ide na bolje i sve je teže raditi i živjeti u okolnostima gdje hara afrička svinjska kuga.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad