“Vanja je postala neupotrebljiv talac”: Forenzičarka iznijela jezivu analizu ubistva tinejdžerke, od rezultata obdukcije sve zavisi

Regija 05. dec 202312:16 0 komentara
Printscreen/skopje1.mk

Čitav Balkan šokiran je ubistvom 14-godišnje devojčice Vanje G. iz Skoplja, koja je oteta i ubijena 27. novembra, a njeno tijelo pronađeno je sedmicu dana kasnije u jednom zaseoku nadomak glavnog grada Sjeverne Makedonije. Osumnjičeno je petoro ljudi, među kojima i njen otac.

Iako su otkriveni brojni detalji ovog svirepog zločina, među kojima i taj da je dijete oteto sa namjerom da se od njene majke traži novac, ostalo je nejasno zašto je djevojčica ubijena, a da zahtjev za otkup nikad nije upućen.

Istraga o ubistvu i dalje traje, kao i potraga za glavnim osumnjičenim, a profesorica Fakulteta za sigurnost Frosina Taševska Remenski pokušala je iz stručnog ugla da eventualno odgonetne odgovore na pitanja koja i dalje muče javnost.

Kako je profesorica istakla, glavno pitanje koje je ostalo da visi u vazduhu nakon konferencije za novinare Tužilašta i MUP-a, koja je održana juče, bilo je: kakve veze ima ubistvo sa iznudom iz koristoljublja, zašto bi Vanja bila ubijena, a da nije tražen novac?

Remenski, koja je fakultetski forenzičar, pokušala je da objasni zašto, prenosi Telegraf.

Pogledajte šta je, između ostalog, Remenski napisala u postu na društvenim mrežama.

“Otmica maloljetnog lica/djeteta radi iznude je skoro isto što i uzimanje/držanje talaca radi iznude u korist terorističkog akta. Ako je tačna informacija da se Vanja ugušila u automobilu kojim su je otmičari dovezli/odvezli na lokaciju, onda je pucanje u ugušeno dijete djelo svireposti poznato u zakonu kao najteži oblik ubistva za koje je kazna doživotnog zatvora. Ako je dijete ugušeno, ono u planu monstruma postaje beskorisni talac sa kojim ne mogu ništa da iznude i zato niko ništa nije zahtjevao. U monstruoznom planu ubice i saučesnika korak koji su preduzeli sahranjivanjem tijela djeteta bila je njihova nada da je niko nikada neće pronaći i da oni neće biti otkriveni. Najmonstruozniji dio ovog plana po svim zločinačkim „zlatnim pitanjima“ je takozvani otac, ali ne samo zbog dogovora da sopstveno dijete da za taoca i obavijesti o najpogodnijem trenutku za njegovu otmicu radi iznude koji je napravio sa izvršiteljima, već zbog činjenice da je prvi saznao da mu je ćerka mrtva.

On je prvi znao da iznuda neće biti moguća, jer je talac-dijete bilo mrtvo, pa stoga nije bilo traženja novca i iznude. Znao je od ponedeljka – cijelih 7 dana. Poslije ovoga zapitajte se i odgovorite na pitanje ko se krio i za koji „samit“ se krio? Čija je monstruoznost među tim čudovištima veća zdrav razum teško može da razume, ali u kriminalistici postoji gradacija i rekonstrukcija koja daje sve odgovore. U svim krivičnim istragama mora postojati više verzija/hipoteza o događaju, uključujući i ovu. Da bi se moglo povezati ubistvo u Velesu od strane iste grupe, jedna od mogućih verzija bi bila: „Da li je frizer saznao/znao plan da se otme dijete radi iznude i u njemu vide opasnost tog otkrića, pa je postao žrtva?“ Teško je povjerovati da je cilj bio auto, a motiv – dug od 500 eura”, navela je profesorica.

Završena je obdukcija tijela Vanje koja bi trebalo da da odgovore na nekoliko pitanja, među kojima su kako je ubijena i kada je smrt nastupila, ali i da li ima tragova nasilja. Ovo će biti jedan od ključnih i krunskih dokaza u postupku protiv lica Ljupča Palevskog Palča, Velibora Maneva, Vlatka Kešiševa, Bore Videvskog i oca Aleksandra.

Tijelo ubijene Vanje predato je majci Zorici, nakon čega će biti zakazana sahrana.

Detalji nalaza neće biti saopšteni javnosti, u interesu istrage, saopšteno je iz Tužilaštva. Iz njega se mogu saopštiti samo izolovani momenti, kao što je vrijeme smrti, ali i uzrok – vatreno oružje, gušenje ili nešto drugo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!