Velika Britanija uvela sankcije biznismenima bliskim SNS-u

Regija 09. dec 202211:023 komentara
Izvor: N1/MUP Srbije/Be Funky

Vlada Velike Britanije uvela je sankcije kontroverznim biznismenima Zvonku Veselinoviću, Milanu Radoičiću i Slobodanu Tešiću povezanim sa Srpskom naprednom strankom (SNS) na čijem čelu je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Odluka o sankcijama objavljena je na zvaničnom web siteu Vlade Velike Britanije.

Velika Britanija je inače uvela sankcije za 30 osoba, a Tešić, Radoičić i Veselinović nalaze se na toj listi zbog koruptivnih radnji.

“Puneći vlastite džepove krađom i koruptivnim djelima, korumpirani akteri imaju korozivni utjecaj na zajednicu oko sebe potkopavajući time demokratiju i uskraćujući vitalne interese zemljama za vlastitu korist. Kao rezultat toga, više od dva posto lokalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) gubi se na godišnjem nivou zbg korupcije”, piše u objašnjenju Vlade Velike Britanije.

Zatim su naveli i zbog čega su navedene osobe sankcionisane:

  • Slobodan Tešić je srbijanski trgovac oružjem koji je optužen i za podmićivanje glavnog državnog tužioca iz druge zemlje.
  • Milan Radoičić je građevinski poduzetnik i potpredsjednik Srpske liste. Profitirao je na pronevjeri državnih ugovora i iskoristio svoj utjecaj kako bi vlastitim građevinskim firmama dodijelio unosne poslove.
  • Zvonko Veselinović je također građevinski poduzetnik, ali sa Kosova koji je, prema navodima Vlade Velike Britanije, javne ugovore je koristio za pronevjeru državnih sredstava.

Važno je istaći i to da je Interpol raspisao potjernicu za Slobodanom Tešićem dok su Zvonko Veselinović i Milan Radoičić i na američkoj listi sankcija.

Inače su regionalni mediji svu trojicu povezivali i sa SNS-om, strankom kojom predsjedava Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije iako je on to u medijskim istupima negirao.

Napomenuli su da Velika Britanija koristi sankcije za borbu protiv ozbiljne korupcije.

Poručili su i to da će u toj borbi koristiti sva raspoloživa sredstva kako bi se “uhvatili u koštac sa korumpiranim akterima, ali i zloupotrebama, činovima seksualnog nasilja te ugrožavanjem ljudskih prava širom svijeta”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar