Vučić nakon sastanka s Kurtijem: Nisam ništa potpisao, ali nešto smo dogovorili

Regija 18. mar 202323:18 0 komentara
N1

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, izjavio je poslije sastanka sa Aljbinom Kurtijem, premijerom Kosova u Ohridu, da je nekakav dogovor postignut, da je dogovoreno nekoliko tačaka koje će postati sastavni dio pregovaračkog okvira i jedne i druge strane.

Vučić je nakon maratonskog razgovora kazao medijima da je danas bio dan u kojem su trebali dogovoriti implementacioni plan.

“Nekakav dogovor smo postigli i ja sam zadovoljan zbog toga. Svakako to neće biti sve i važno je reći da ovih nekoliko tačaka koje smo dogovorili će postati dio pregovaračkog okvira i za Beograd i Prištinu i Evropsko vijeće će donijeti takvu odluku. Jedna od ključnih tačaka je da će Evropsko vijeće u procesu koji je dugačak procjenjivati ko je koliko uradio iz ovog plana koji će biti proširen”, rekao je Vučić.

Naglasio je da je za njega od velikog značaja to što je stavljena kao prioritetna obaveza formiranja zajednice srpskih opština.

“I to u skladu s prethodno postignutim sporazumima u okviru dijaloga i zadovoljan sam zbog toga. Znam da će i večeras albanska strana insistirati i govoriti o tome da nisam potpisao ništa danas, a obojica smo (Kurti i Vučić) stavili do znanja na različite načine šta su i njegove i naše crvene linije, ali mislim da smo napravili jedan pomak u konstruktivnoj atmosferi i da ćemonastaviti nešto da radimo. Nije bio dan D, ali jeste bio ok, tako da se samo malo strpite”, istakao je predsjednik Srbije.

Naveo je da će sutra građanima Srbije predstaviti svaku tačku.

“I objasniti šta se zbivalo i šta je pred nama. Od ponedjeljka ili utorka bit ću spreman primati predstavnike svih poslaničkih grupa u parlamentu i da odlučimo kako ćemo dalje. U mjesecima pred nama sasvim sigurno je ozbiljan posao i vjerujem da će prištinska strana krenuti da ispunjava da se ide u proces formiranja zajednice srpskih opština, a ako mi budemo željeli istrajati na EU putu, naš napredak bit će ocijenjen na osnovu implementacije ovoga o čemu sam večeras govorio”, istakao je Vučić poručivši da je razgovor bio korektan i pristojan bez obzira na nesuglasice.

Dijalog Beograda i Prištine na najvišem nivou nastavljen je u subotu u Ohridu pod okriljem Evropske unije, a u fokusu sastanka je bila finalizacija Implementacionog aneksa Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti sastali su se prvo, odvojeno, sa visokim predstavnikom EU za vanjsku politiku i sigurnost Josepom Borrellom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, a nešto pre 15:30 počeo je i trilateralni sastanak, koji je završen oko 22:00 sata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!