Vučić nakon sastanka sa Escobarom i Lajčakom: Vrijeme je da Priština formira ZSO

Regija 06. jun 202322:31 1 komentar
N1

Sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Escobara o situaciji na Kosovu završen je večeras u vili "Mir" u Beogradu.

Sastanku su prisustvovali i šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, kao i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u ovoj zemlji.

Na sastanku je razmotrena aktuelna situacija na sjeveru Кosova, načini za smanjenje napetosti na terenu, primjena do sada postignutih sporazuma i mogućnosti za napredak dijaloga koji se vodi uz posredovanje EU.

Vučić je ponovio punu posvećenost Republike Srbije procesu dijaloga sa Prištinom, postizanju kompromisnih i održivih rješenja u korist boljeg života i odnosa između Srba i Albanaca, a kao ključni zahtjev podvukao bezbjednost Srba na Kosovu.

Vučić je ponovio i insistiranje na potpunom sprovođenju dogovorenih i potpisanih sporazuma iz Brisela, na prvom mjestu formiranje Zajednice srpskih opština, i pozvao međunarodnu zajednicu da se više anagažuje sa Prištinom u tom pravcu.

Predstavnici EU i SAD ponovili su zajednički zahtjev za hitnim zaustavljanjem napetosti i nasilja na terenu, organizaciju novih izbora uz učešće kosovskih Srba i povratak dijalogu o normalizaciji.

Obje strane su se saglasile da su deeskalacija i povratak dijalogu neophodni kako zbog boljeg života svih građana i napretka na putu evrointegracija tako i zbog stabilnosti cijelog regiona.

Nakon sastanka, predsjednik Srbije oglasio se na svom Instagram profilu:

„Srbija je od prvog dana bila konstruktivan, dosljedan i pouzdan partner u svim procesima koji bi vodili očuvanju stabilnosti cijelog regiona. Poručio sam da je vrijeme da Priština napokon ispuni svoje obaveze, a prije svih formiranje Zajednice srpskih opština u skladu sa Briselskim sporazumom. Želim da vjerujem da dio međunarodne zajednice koji ima najveći uticaj na Prištinu, ima i mehanizme koji mogu da dovedu do konačne realizacije obaveza koje je Priština prihvatila i potpisala prije više od jedne decenije“, napisao je on.

Podsjetimo, Lajčak i Escobar boravili su u dvodnevnoj posjeti Prištini, gdje su o situaciji na Kosovu sinoć razgovarali sa premijerom Albinom Kurtijem.

Lajčak i Escobar kosovskom premijeru iznijeli su prijedlog u tri tačke za izlazak iz krize na sjeveru Kosova, a prvo je deeskalacija situacije, drugo su brzi izbori na sjeveru i treće je povratak dijalogu za normalizaciju.

Gabrijel Escobar danas je izjavio da kosovske vlasti „moraju odmah da izađu sa nacrtom zakona o formiranju Zajednice. Imaju ga, samo ne žele da ga prezentuju“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad