Vučić: Nisam za nametnute odluke, ali poštujem teritorijalni integritet BiH

Regija 04. aug 202113:59 > 14:06 5 komentara
N1

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije je nakon završenog sastanka u Beogradu s rukovodskom Republike Srpske i ove države nakon odluke Valentina Inzka, sada već bivšeg visokog predstavnika u BiH koji je nametnuo izmjene Krivičnog zakona o zabrani negiranja genocida u BiH. Poručio je da nije za nametnute odluke, ali da poštuje teritorijalni integritet BiH.

Naveo je da je saslušao rukovodstvo RS po pitanju svih važnih tema koje se tiču situacije u regiji, Bosni i Hercegovini te Republici Srpskoj.

“Posebno imajući u vidu nametnute odluke odlazećeg visokog predstavnika Valentina Inzka i ono što je stav Srbije je da oktroisane i nametnute odluke nikada nisu dobre već da one moraju biti donesene u skladu sa saglasjem tri naroda u BiH i da je to suština Dejtonskog sporazuma, a ne nametanje rješenja i odluka”, naveo je Vučić.

Poštivanje Dejtonskog sporazuma

S druge strane, kako ističe, Srbija je izrazila svoju želju da se poštuje Dejtonski sporazum u cijelom regionu, posebno u BiH.

“Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, ali i RS u okviru nje i nastavit će da se u skladu s obavezama koje ima iz Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma, na takav način odgovorno ponaša. Istovremeno, razgovarali smo o svim našim ekonomskim projektima i mi ćemo ne samo graditi već i platiti 80 posto puta od Rače do Bijeljine, gradimo i izgradit ćemo uskoro most na Savi, vjerujem da će to biti doprinos i prijateljstvu i bratstvu sa srpskim narodom i svim ostalim narodima u BiH. To je put koji ide i ka Banjaluci i Sarajevu. Razgovarali smo i o energetskim projektima od gradnje hidroelektrane Buk Bijele do nekih novih ideja. Razgovarali smo i o autputu Beograd – Sarajevo i zamolio sam Dodika da razgovara sa partnerima i vide da li žele taj autoput zato što od toga zavisi odluka i brzina njegove izgradnje u Srbiji”, istakao je Vučić.

Nacrt Zakona o zaštiti srpskog jezika i ćirilićnog pisma

Naglasio je da će Srbija i u zdravstvenom smislu nastaviti pomagati RS, ali je bilo govora i o drugim temama.

“Ono što je za nas veoma važno, dogovorili smo se da do 15. septembra donesemo Nacrte Zakona o zaštiti i upotrebi kako našeg srpskog jezika tako i ćirilićnog pisma da imamo istu normativi u RS i Srbiji po tom pitanju i da idemo na uređenje udžbenika iz najvažnijih školskih predmeta (historije, geografije, srpskog jezika i književnosti) kako bi imali isti sadržaj kako na teritoriji Srbije tako i RS. Završio bih s tim da su svi veliki evropski narodi svoj identitet čuvali kroz jezik i pismo i nikome ništa nažao ne radimo ako to radimo. Razgovor nije lagan, ali nadam se i vjerujem i želimo i RS i BiH i dobre godine, decenije, mir, slobodu, stabilnost i dat ćemo sve što možemo da se ona očuva u regionu i da razgovaramo dalje o našoj saradnji i budućnosti”, poručio je Vučić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari (5)

Vidi sve komentare