Pronađen holivudski film u kojem glumi Mussolini

Showbiz 08. okt 201421:00 > 21:01
morgueFile

Crno-bijeli nijemi holivudski film "Vječni grad" iz 1923., u kojem samoga sebe nakratko glumi Benito Mussolini, pronađen je u SAD-u i prvi put prikazan u Italiji u okviru festivala nijemog filma u Pordenoneu.

Nastao u režiji Georgea Fitzmauricea, “Vječni grad” smatrao se izgubljenim dok kopiju nije pronašla studentica Giuliana Muscio u arhivima Muzeja moderne umjetnosti u New Yorku.

“Godine 1923. film koji veliča Mussolinija i fašizam nije bio tako nepoćudan za Hollywood kao što to nama može izgledati danas. Fašističke parade činile su se kao stvorene za velike ekrane i u to je vrijeme Mussolini bio narodni junak. U njemu su vidjeli neprijatelja komunizma”, objasnila je Muscio.

Lionel Barrymore, predak glumice Drew Barrymore tumačio je zločestog komunista koji želi uvesti diktaturu, no pojavljuje se “novi osloboditelj” Mussolini i spašava zemlja od crvenih hordi.

Mussolini je “bio toliko oduševljen našim projektom da nam je svoj ured ostavljao otvorenim u svako doba”, ispričao je kasnije operater filma.

Film je snimljen niti godinu dana od Mussolinijeva Marša na Rim kojim je osvojio vlast. U to doba Italija je bila vrlo popularna za snimanje filma, a za sigurnost na setu skrbili su se crnokošuljaši.

Italijansko-američka zajednica u New Yorku hrlila je u kinodvorane da bi vidjela “Vječni grad” koji začudo sve do ove sedmice nije bio prikazan u Italiji.