“Je li kraljica uopće pozirala sa svojim unucima?” Još jedan promašaj Kate Middleton

Showbiz 18. mar 202417:34 0 komentara
MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Još jedna ispravljena fotografija iz Kensingtonske palate, objavljena prošlog aprila, izašla je u javnost. Autentičnost postaje nova vrijednost.

Nakon što se svijet bavi retuširanom fotografijom koju je princeza od Velsa Kate Middleton objavila na svom zvaničnom profilu prije skoro sedam dana, i kasnije se izvinila zbog toga, sada se pod lupom javnosti našla još jedna fotografija britanske kraljevske porodice.

Naime, na fotografiji, objavljenoj prošlog aprila, nalazi se pokojna kraljica Elizabeta II i njeni unuci i praunuci. Kako je Kensingtonska palata objavila, fotografiju je snimila princeza od Velsa godinu dana ranije u dvorcu Balmoral, kraljičinom omiljenom domu. Kraljica je u to vrijeme pozirala sa djecom princa Williama i princeze Kate – prinčevima Georgeom i Louisom i princezom Charlotteom, te unucima Miom, Lenom, Lucasom, Savannah, Islom, Jamesom i lady Louise.

No sada su i mediji i korisnici društvenih mreža na ovoj fotografiji pronašli jasne znakove “promjena, adaptacija i manipulacija”, navode britanski mediji. Novine The Observer pišu o nekoliko znakova da je fotografija digitalno izmijenjena.

Na primjer, izgleda da je glava princa Louisa, najmlađeg djeteta princa i princeze od Velsa, pomaknuta i ponovo umetnuta u fotografiju, dok se čini da je kosa kraljičine praunuke Mije, kćeri Zare Tindall, kopirana i zatim zalijepljena. Kažu da je promijenjen čak i uzorak na sofi, Louisova košulji i šara na ćebetu koji pokriva kraljičina koljena.

Neki se pitaju da li je pokojna kraljica uopšte pozirala sa svojim unucima i praunucima. “Da li je pokojna kraljica ikada pozirala sa svojim unucima i praunucima? Izgleda da nije. Ova fotografija koju je snimila Kate Middleton uređena je na najmanje devet mjesta. Sada o tome izvještavaju i masovni mediji”, tvrdi jedan korisnik na X-u.

Slom povjerenja

U središtu medijskih izvještaja oko princeze od Velsa i Kensingtonske palate je slom povjerenja između kraljevske porodice i javnosti koja finansira postojanje britanskog dvora, piše britanski list The Wall.

“Glavno pitanje u vezi sa ispravljenim fotografijama i misterijom oko mjesta boravka i dobrobiti Kate Middleton je jednostavno: zašto”, nastavlja list pitajući se zašto bi se neko toliko namučio da manipuliše fotografijama i zašto ne bi radije razriješio spekulacije, zbunjenost ili zabrinutost zbog snimka.

“Čini se da je palača pogrešno procijenila javnost, koja ima dovoljno vremena i interesa da istražuje teorije zavjere i sazna istinu”, piše The Wall dodajući da je sada jasno da će biti potrebno mnogo objašnjavanja.

Autentičnost postaje nova vrijednost

U međuvremenu, The Observer ističe da se pojavljuje nova vrijednost, a to je autentičnost. Ovo je postalo važno nakon što su pojedini mediji proglasili britansku kraljevsku porodicu nepouzdanim izvorom zbog lažne fotografije.

Hologrami, roboti i algoritmi društvenih mreža, ili klonirani glasovi, najnoviji su demoni koji prijete da olabave naš kolektivni stisak stvarnosti, piše list.

“Povjerenje u naše institucije, bilo da se radi o policiji, crkvi, dobrotvornim organizacijama ili kraljevskoj porodici, uvijek se iznova narušava, a sada se smanjuje i naša sposobnost da vjerujemo u istinu kada ona izađe na vidjelo”, piše The Observer i prenosi izjavu Jamesa Robinsona, stručnjaka za komunikacije u Woburn Partners, koji poentira da je “ponovna izgradnja povjerenja vrlo teška”.

On smatra da će rezultat sve ove pompe u političkoj areni biti to što će stručnjaci za odnose s javnošću, takozvani “spin doktori”, pokušati da zaustave svaku korekciju promotivnih slika političara, jer će u suprotnom rizikovati da budu optuženi za falsifikat.

“Bit će optuženi za krivotvorenje čak i ako urade najbezazleniju stvar”, rekao je Robinson i dodao: “Autentičnost je sada najvrijednija roba”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!