Postoji pleme koje njeguje kult princa Filipa i smatra ga božanstvom

Adrian DENNIS / POOL / AFP

Znate li da na otoku Tanna u državi Vanuatu živi pleme Yakel koje njeguje kult princa Filipa? Čak imaju i njegove uokvirene fotografije, podučavaju svoju djecu o njemu i smatraju da je on mesija.

Prema njihovoj legendi, sin drevnog duha planine jednoga se dana trebao utjeloviti u čovjeku bijele boje kože i potom otputovati preko pola okeana kako bi oženio vrlo moćnu ženu. Nakon nekog vremena se trebao vratiti na otok i donijeti blagostanje.

U ovom opisu su prepoznali princa Filipa, supruga kraljice Elizabete II. 1974. godine je kraljica Elizabeta sa suprugom posjetila Vanuatu i to je bio događaj epskih razmjera za ove ljude. Tadašnji poglavica Jack Naiva kojeg su poštovali u njegovom plemenu, dočekao je kraljevsku jahtu i ugledao princa Filipa u bijeloj uniformi na njoj. Prepoznao je u njemu stvarnoga mesiju.

Princ Filip je bio svjestan ove činjenice i poslao im je svoju fotografiju koju su oni uokvirili i čuvaju je kao najveću relikviju. Vjeruju da je moć njihovog ‘božanstva’ bila toliko velika da je omogućio Afroamerikancu da postane predsjednik SAD-a, ali i da je svojom čarolijom pomogao da se locira Osama bin Laden.

Dobro su informirani o dešavanjima u svijetu u koja je navodno upleteno njihovo božanstvo. Tako je u aprilu 2021. do njih doprla i vijest da je Filip umro. Oni vjeruju da će se njegov duh vratiti na Tannu tako da su bili smireni oko toga.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad