Scena: Manje od mjesec dana do SFF-a

Showbiz 21. jul 202114:55 0 komentara
N1

U sarajevskoj Vijećnici otvorena je izložba Adisa Lukača pod nazivom "Svjedok". Riječ je o izložbi koja se tematski bavi genocidom u Srebrenici te osvjetljava jedan fragment pomenutog užasa a to je zbijeg.

Analizom dokumenata i pisanih tragova kao i video i audio svjedočenjima, nekoliko godina stvarale su se skice koje se razvijaju u konačne radove kroz različite medije kako bi zaokružili cjelinu izložbe. Izložbu čine 18 radova različitih dimenzija, rađenih tehnikom akrila na platnu i skulpture.

Proglašenjem pobjednika i dodjelom nagrada, završeno je 49. izdanje Teatarskog festivala Fedra u Bugojnu. Najbolja predstava u cjelini je “Mali Agaton” u izvedbi DIS Pozorišta mladih Banja Luka.

Manje od mjesec dana dijeli nas do najveće filmske smotre u jugoistočnoj Europi – 27. Sarajevo Film Festivala. Ovogodišnji festival, ako to bude dozvoljavala epidemiološka situacija, održaće se u prisustvu publike i gostiju, od 13. do 20. avgusta.

Vođeni iskustvom svjetskih festivala, Sarajevo Film Festival, ove godine vraća dio kulture i sedme umjetnosti u glavni bh. grad. Format ovogodišnjeg festivala će biti prilagođen vremenu u kojem živimo, odnosno skladno epidemiološkim mjerama.

“Mi upravo sada prilagođavamo sve svoje kapacitete tim mjerama i imaćemo festival sa publikom, sa gostima, u nešto manjim kapacitetima”, kazao je direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra.

No, Purivatra smatra da to neće ugroziti ovogodišnji festival sa 70 posto kapaciteta, što na otvorenim što u zatvorenim prostorima, te da će 27. izdanje ponuditi odličan izbor filmova. “Ipak izgleda da se u periodu korone snimalo jer zaista nismo imali problem ni da proberemo gotove filmove a ni da ponudimo platformu koju SFF kroz Cinelink ima za one filmove koji tek traže distributere, festivale itd. i najavljujem zaista jednu dobru godinu novih filmova”, istakao je Jovan Marjanović, šef Industry odjela SFF-a.

Predsjednica žirija Takmičarskog programa – igrani film ovogodišnjeg festivala je glumica Jasna Đuričić

“SFF za mene je oduvijek imao posebno mjesto u mom srcu, on je poseban od svog nastanka, od kako je nastao i šta je donio, ne samo Sarajevu nego svima nama. Tačka gdje se u tih 7 dana okupi cijeli svijet”, kazala je Đuričić.
Osim susreta publike i gostiju, jedan dio festivala će biti i online, jer se to iskustvo od prošle godine pokazalo izuzetno dobrim, zbog publike koja nije u BiH. Sarajevo Film Festival uvodi novu kategoriju nagrada: Srca Sarajeva za TV serije, sa željom da promoviše najkvalitetnije regionalne televizijske serije i njihove autore, glumce i glumice.

“Mislim da ste svjesni uticaja produckije TV serija kako na svjetskim streaming platformama tako i u regiji, i odlučili smo se da nakon predstavljanja projekata koje smo imali na pretpremijerama ove godine počnemo i sa nagradom Srce Sarajeva za najbolje TV serije”, istakao je Purivatra.

Ove godine dobitnik Srca Sarajeva je jedan od najvećih reditelja današnjice Wim Wenders koji je prije 10 godina bio na festivalu. Organizatori se nadaju da će epidemiološka situacija biti na aktuelnom nivou i da će festival ličiti na onaj od prije dvije godine.

“U borbi, pleši” Šemsudina Gegića pobjednik je i dobitnik Milanske zlatne nagrade, filmskog festivala koji se održava u Milanu tokom cijele godine i svaki mjesec proglasi pobjednički film. Žiri je odabrao Gegićev film za mjesec juni, a zatim i kao pobjednički film.

Osim toga, u Sceni vam donosimo i vijesti iz showbiza.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad