Suzanne Vega imala jedan hit koji svi znamo, pogledajte kako izgleda danas

Showbiz 25. jun 202416:28 0 komentara
Suzanne Vega (Screenshot/YT)

Album Solitude Standing (1987.) bio je njen najveći komercijalni uspjeh, prodat je u više od milion primjeraka u SAD-u. Na albumu je i internacionalni hit "Luka", u kojem pjeva o zlostavljanju djece.

Suzanne Vega je američka pjevačica, tekstopisac i muzička producentica poznata po svom jedinstvenom vokalnom izrazu i poetskim tekstovima.

Njena pesma “Luka” i dalje se često vrti na radio stanicama širom svijeta. Za mnoge je ovo emocionalno teška pjesma jer se bavi temom zlostavljanja djece.

Suzanne Nadine Vega rođena je 11. jula 1959. godine u Santa Monici, Kalifornija. Njeni roditelji su se razveli ubrzo nakon njenog rođenja. Prezime Vega je uzela po očuhu, za kojeg se njena majka udala ubrzo nakon razvoda od Suzanninog biološkog oca. Kada je imala dvije i po godine, porodica se preselila u New York.

Da Ed Vega nije njen biološki otac saznala je tek kada je imala devet godina. Ona i njen pravi otac prvi put su se sreli u njenim kasnim dvadesetim i ostali u kontaktu.

Dok je Suzanne Vega studirala englesku književnost na Barnard koledžu, nastupala je u manjim prostorima u Greenwich Villageu. Godine 1984. potpisala je ugovor sa velikom izdavačkom kućom i uslijedio je veliki uspjeh.

Njen prvi album, Suzanne Vega, objavljen je 1985. godine i dobio je pozitivne kritike u SAD-u, a postao je platinasti u Velikoj Britaniji. Njen drugi album, Solitude Standing (1987.), bio je njen najveći komercijalni uspjeh, prodat je u više od milion primjeraka u SAD-u. Na albumu se nalazi internacionalni hit “Luka”, koji je napisan iz perspektive zlostavljanog djeteta.

Suzanne Vega (Tomas Tkacik/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia)

“Vidjela sam grupu djece koja se igraju ispred moje zgrade, a jedno od njih, po imenu Luka, djelovalo je malo drugačije od ostalih. Zapamtila sam njegovo ime i lice. Nisam znala mnogo o njemu, ali mi se činio drugačijim. Pjesmu ‘Luka’ sam bazirala na njegovom liku. U pjesmi je dječak Luka zlostavljano dijete, ali u stvarnom životu mislim da nije, samo je bio drugačiji“, objasnila je Vega u jednom od intervjua.

Devedesetih godina Vega je sarađivala sa raznim producentima i istraživala nove zvukove, uključujući polje elektronske muzike.

Vega se 1995. godine udala za muzičara i producenta Mitchell Frooma sa kojim ima kćer Ruby. Vega i Froom su se razveli 1998. godine, a ona se poslije udala za advokata Paula Millsa 2006. godine.

Bonus video:

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!