Tužna sudbina Breninog dublera: Umjesto nje skakao u Neretvu, šest godina kasnije ubijen iz snajpera (VIDEO)

Showbiz 04. jan 202411:47 0 komentara
Screenshot

Novogodišnji praznici nikako ne mogu da prođu bez filmova "Hajde da se volimo". Svo vole da gledaju Lepu Brenu u raznim dogodovštinama. Prvi dio snimljen je 1987. godine i većina smatra da je on i najbolji od sva tri dijela. Uz ovo ostvarenje odrasle su generacije i danas bilježi visoku gledanost kad god se prikazuje, a mlađa publika ostaje bez daha tokom scene kada Brena skače sa Starog mosta u Mostaru u Neretvu dok bježi od otmičara. Ipak, poznato je starijoj publici, pjevačica je u ovoj sceni koristila kaskadera. Skok je izveo Jadranko Fink.

Priča o čuvenom Mostarcu, koji je u to vrijeme važio za jednog od najboljih skakača na prostorima Jugoslavije, tjera suze na oči.

U filmu je glumio i njegov brat Goran koji je također skakao u Neretvu, ali na noge. Nosio je mantiju.

“Skočio sam s mosta na noge i zato su me platili manje od brata, ali je i moj honorar bio zadovoljavajući, otprilike duplo manji od Jadrankovog”,  izjavio je Goran ranije za Kurir.

Razogovor o bratu probudio je duboke emocije i suze u očima.

“Brena je došla sa ekipom filma u Mostar, bili su tu četiri dana. Sjećam se da je bila baš fina djevojka, iako je već tada bila najveća zvijezda u državi. Mog brata je režiser Aleksandar Đorđević vidio baš ovdje na mostu. Jadranko je bio skakač. Odgovarao je konstitucijom za Breninog dublera. Bio je visok i vitak kao ona. Režiser je prišao Jadranku, dao mu ponudu i on ju je odmah prihvatio. Našminkali su ga, stavili mu plavu periku, obukli ga u Breninu garderobu i on je skočio. Pošto je nosio naočare za sunce na glavi, one su ga rasijekle po čelu kad je glavom udario u vodu”, naveo je Goran i  otkrio jedan detalj: “Moj brat je izveo skok, a Brena je bila u plićaku i izronila iz vode kao da je ona skočila.”

Goran je otkrio da je Jadranko za ovaj posao bio odlično plaćen.

“Platili su mu milion dinara. Tada je to bilo četiri, pet plata. Kad bi se pretvorilo u sadašnju vrijednost, to je oko 3.000 konvertibilnih maraka, dakle oko 1.500 eura. To je bio izuzetan honorar, on je bio prezadovoljan. Poslije toga je postao još popularniji, iako su već mnogi znali za njega zbog skokova koje je izvodio”, rekao je Goran za Kurir.

Jadranko je poginuo 1993. godine u ratu. Ubijen je iz snajpera. Njegovo ime je uklesano u betonske stepenice koje sa mosta vode do same Neretve.

“Jadranko Fink je bio legendarna mostarska lasta ! Ovaj skok na noge je izvrsno izveo sa kule u neposrednoj blizini Starog mosta za kojeg je živio i dao i život ! Uvijek sa njim i uz njega, nije znao drugačije”, objavljeno je na Facebook stranici Mostarinfo uz video njegovog skoka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!