Lando Norris uzvratio udarac u kvalifikacijama u Austinu

Formula 1 20. okt 202408:28 0 komentara
REUTERS/Kaylee Greenlee Beal

Vozač McLarena Lando Norris osvojio je pole poziciju pred Veliku nagradu Sjedinjenih Država, 19. trku sezone Formule 1.

Britanac je u Austinu došao do šestog polea ove sezone, u vremenu od 1:32.330 minuta, sa 31 hiljaditinkom prednosti u odnosu na pobjednika sprinta od nekoliko sati ranije Maxa Verstappena. Kandidate za titulu, koje trenutno dijele 54 boda u korist Verstappena, slijedio je Carlos Sainz Junior u Ferrariju.

Od početka kvalifikacija bilo je jasno da će duel između Norrisa i Verstappena odlučiti ko će startovati sa pole pozicije u Texasu. Nijanse su odlučile, iako je vozač Red Bulla bio na sjajnom putu da pretekne svog velikog rivala, ali ga je u tome sprečio George Russel svojim izletanjem, koje je i označilo kraj kvalifikacija.

Sainz je na kraju bio nešto više od tri desetinke iza Norrisa, a desetinku ispred svog timskog kolege Charlesa Leclerca, a pratio ih je Oscar Piastri, dok je Russell bio šesti. Sedmo vrijeme imao je vozač Alpina Pierre Gasly, koji je prijatno iznenađenje kvalifikacija, ali je on pod istragom zbog greške mehaničara da ga puste prerano iz boksa. Najbolju desetoricu kompletirali su Fernando Alonso, Kevin Magnussen i Sergio Perez.

Pored okršaja za pole i Russellovog incidenta, kvalifikacije je obilježila i rana eliminacija sedmostrukog svjetskog šampiona Luisa Hamiltona. Čovjeku koji je šest puta slavio na Velikoj nagradi Sjedinjenih Država poništen je krug zbog izlaska van okvira staze, zbog čega je imao tek 19. vrijeme, pa će se pridružiti vozaču Kick Saubera Guanyu Zhouu u posljednjem redu. Pored njih dvojice, kvalifikacije su u prvom dijelu završili i dvojac Williamsa Alex Albon i Franco Colapinto, kao i Valtteri Bottas u drugom bolidu Saubera.

Drugi dio nije donio mnogo uzbuđenja, za razliku od prethodnih, a prvi ispod crte bio je Yuki Tsunoda iz RB tima, ispred Nica Hulkenberga u drugom bolidu Haasa. Iza su slijedili vozač Alpina Esteban Ocon, Lance Stroll u Aston Martinu i Liam Lawson, koji je svoje prve kvalifikacije otkako je zamijenio Daniela Ricciarda završio na 15. poziciji.

Podsjetimo, ranije tokom dana Verstappen je upisao četvrtu sprint pobjedu ove sezone i prvi put još od kraja juna se našao na najvišem stepeniku pobjedničkog postolja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!