Sainz junior do pol pozicije za VN Meksika: Verstappen ispred Norrisa (VIDEO)

Formula 1 27. okt 202407:44 0 komentara

Vozač Ferrarija Carlos Sainz junior osvojio je pol poziciju pred Veliku nagradu Meksika, 20. trku ovogodišnjeg šampionata Formule 1.

Španac je u Meksiko Cityju došao do prvog pola još od septembra prošle godine, kada je bio najbrži u kvalifikacijama za trku u Singapuru.

Sainz je na vrhu završio krugom u vremenu od 1:15.946 minuta, sa dvije desetinke prednosti u odnosu na Maxa Vertsappena u bolidu Red Bulla, dok je treći bio vozač McLarena Lando Norirs. Iako je aktuelni šampion ispred svog glavnog rivala u borbi za titulu, loša vijest za njega je da će na startu biti na prljavom dijelu staze, za razliku od Britanca.

Velika nagrada Meksika na programu je u nedelju od 21 sat, uz prenos na Sport Klubu 3.

Borbe za pol poziciju u Meksiko Cityju praktično nije ni bilo jer je Sainz sve vrijeme bio daleko ispred svih, a zapravo je imao dva dovoljno dobra kruga da dođe do najboljeg startnog mesta. Verstappen se u finišu probio na drugo mjesto, sa manje od desetinke ispred Norrisa, koji je bio tek pet hiljaditinki ispred pobjednika prošlosedmične trke u Austinu Charlesa Leclerca.

Najbolju četvoricu slijedili su vozači Mercedesa George Russell i Lewis Hamilton, ispred Kevina Magnussena u bolidu Haasa i vozača Alpina Pierra Gaslyja. Top10 kompletirali su Alex Albon iz Williamsa i drugi vozač Haasa Nico Hulkenberg.

Do velikih iznenađenja došlo je već u prvom dijelu kvalifikacija, pošto su tada eliminisani i miljenik domaće publike Sergio Peres i vozač Mclarean Oscar Piastri, koji je prethodno bio najbrži na posljednjem slobodnom treningu. Obojica su u pokušajima da prođu dalje imali jako loše krugove, pa je Australijanac na kraju bio 17, a vozač Red Bulla odmah iza njega. Ispred njih našao se Franco Colapinto u Williamsu, dok su se na začelju našli vozač Alpina Esteban Ocon iZhou Guanyu u Sauberu.

Drugi dio obilježio je incident u samom finišu, kada je Yuki Tsunoda izgubio kontrolu nad bolidom i udario u zaštitnu ogradu, pa tako izazvao crvenu zastavicu. To je onemogućilo pojedine vozače da poprave svoje vrijeme, pa je prvi ispod crte bio upravo Japanac, ispred timskog kolege Liama Lawsona, dvojca Aston Martina Fernanda Alonsa i Lance Strolla, kao i Valtterija Bottasa u drugom Sauberu.

╰┈➤ Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad, pridružite nam se i na WhatsApp kanalu klikom ovdje

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!