Sjajni Lando Norris slavio na Maxovom terenu i nanio mu težak poraz!

Formula 1 25. aug 202416:57 0 komentara

Vozač McLarena Lando Norris trijumfovao je na Velikoj nagradi Nizozemske, 15. trci ovogodišnjeg šampionata Formule 1.

Britanac je na “Zandvortu“ upisao drugu pobjedu ove sezone i ujedno u karijeri, sa preko 20 sekundi prednosti u odnosu na Maxa Verstappena u bolidu Red Bulla. Norris je na taj način nanio prvi poraz trostrukom svjetskom šampionu na njegovom domaćem terenu, pošto je od povratka Nizozemske u kalendar slavio na sve tri trke. Uz to, britanski automobilista je imao i najbrži krug koji je postavio u posljednjem krugu, 44. na tvrdim pneumaticima.

Na trećem stepeniku pobjedničkog postolja našao se vozač Ferrarija Charles Leclerc, koji je bio dvije i po sekunde iza Verstappena.

Norris je, bez sumnje, na “Zandvortu“ odvezao najbolju trku u dosadašnjem dijelu karijere, pošto je bio fantastičan u kvalifikacijama, a potom i u trci, iako je kao mnogo puta loše startovao. Britanac je na startu ostao bez prve pozicije, Verstappen se praktično katapultirao i brzo pobjegao na više od sekunde, ali je vozač McLarena poslije nekoliko krugova ušao u sjajan ritam i potpuno se primakao svom velikom rivalu.

U 17. krugu je Norris krenuo sa napadima, krug kasnije je riješio taj okršaj u svoju korist i od tog trenutka je potpuno kontrolisao trku, dok holandski automobilista nije ni mogao da mu odgovori. Pobjeda Norrisa znači i da je Verstappen bez pobjede već pet trka, što mu je najduži post još 2020. godine.

Leclerc je do podijuma, svog drugog zaredom, a sedmog ove sezone, došao zahvaljujući odličnoj strategiji po kojoj je ranije od svih otišao na zamjenu pneumatika. Na taj način je pobedio Oscara Piastrija u McLarenu, koji je kasno otišao u boks, pa je morao da se zadovolji četvrtim mjestom, ispred Carlosa Sainza juniora iz Ferrarija i drugog vozača Red Bula Sergija Pereza. Najbolji među ostalima bio je vozač Mercedesa George Russell, ispred timskog kolege Lewisa Hamiltona, koji je spasio trku poslije kazne i starta sa 15. pozicije. Osvajače bodova kompletirali su Pierre Gasly u Alpinu i dvostruki svjetski šampion Fernando Alonso.

Poslije takvog raspleta, Verstappen na čelu generalnog plasmana ima 295 bodova, a prati ga Norris sa 225.

Naredna trka Formule 1 vozi se već od petka do nedjelje za Veliku nagradu Italije na legendarnoj “Monzi“, uz prenose na Sport Klubu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

PROČITAJTE JOŠ:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!