Bivši evropski prvak na samrti

Spomenik Draženu Petroviću u Zagrebu (Mariano Garcia / Alamy / Alamy / Profimedia)

Zagrebačka Cibona, nekadašnji dvostruki klupski prvak Evrope, priznala je da se nalazi u najkritičnijoj situaciji u klupskoj historiji. U glavnom gradu Hrvatske, nakon pokrenutog stečajnog postupka, rješenje vide u transformaciji kluba i konverziji dugova u klupske dionice.

KK Zagreb je podbacio. KK Cedevita je prešla u Ljubljanu. Samo KK Cibona ostaje na najvišem nivou u glavnom gradu Hrvatske, ali se nalazi na prosjačkom štapu. Sa značajnim zakašnjenjem, “Vukovi” su i zvanično odgovorili na medijske napise o stečajnom postupku.

“Informacija da je račun kluba blokiran više od 120 dana, a Finansijska agencija je, u skladu sa zakonom, predložila pokretanje stečajnog postupka, tačna je”, napisala je Cibona u zvaničnom saopštenju za javnost i dodala: “Nakon razgovora sa svim vjerovnicima, iznos blokade je značajno smanjen, jer je većina povjerilaca postupila razumno i uklonila blokade”.

Prema nezvaničnim informacijama, dug bi trebalo da iznosi više od pet miliona eura.

“Klub se već duže vrijeme bavi konstantnom blokadom računa, ali se u isto vrijeme trudi da osigura nastavak učešća u svim takmičenjima. Mi u klubu smo uvjereni da je ovo trenutak i prilika da svi stanemo na pravu stranu i omogućimo klubu da svoje finansijske probleme riješi na jedini mogući način. To je kroz transformaciju kluba i konverziju dugova u dionice kluba. Uz dogovor sa svim vjerovnicima, klub može realno finansijski opstati”, navodi se u saopštenju za javnost u kojem uprava snosi krivicu na prethodne uprave.

“Klub je vjerovatno u najtežoj situaciji u svojoj bogatoj historiji, ali ova situacija je bila neizbježna nakon dugog perioda lošeg upravljanja”, napisala je Cibona pominjući grupu investitora.

U prošlosti je bilo mnogo sličnih navodnih spasitelja. No, ovoga puta u Ciboni su ubrusom pokazali i na vjerovnike koji inzistiraju na blokadi, a ujedno su se obrušili i na Hrvatski košarkaški savez. Potonji je optužen za štetno ponašanje (diplome, registracija…).

Titule

Cibona je sportska ustanova. Ujedno, to je klub u kojem su svoj trag ostavili i legendarni Dražen Petrović i Krešo Čosić . Pored njih, Mirko Novosel, Aco Petrović, Dario Šarić, Zoran Čutira, Danko Cvjetičanin…

Cibona je nastala 1975. godine od nekadašnje Lokomotive. U klupskim kancelarijama vitrine su pune lovorika. Izdvajaju se dva trofeja za titulu klupskog prvaka Evrope (1985. i 1986.). Cibona je još dva puta osvojila Evropski kup (1982. i 1987.), te jednom ABA ligu (2014.) i Kup Radivoja Koraća (1972.). “Vukovi” su tri puta bili prvaci Jugoslavije i dvadeset puta prvaci Hrvatske.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad