Otkriven spomenik neponovljivom Sabitu Hadžiću u Sarajevu (FOTO/VIDEO)

Košarka 21. okt 202419:24 0 komentara
Foto: N1

Legendarni bh. košarkaš i trener Sabit Hadžić dobio je statuu u Općini Ilidža.

Otkrivanju statue nazočila je Hadžićeva porodica, sin Damir i supruga Fatma, ali njegove kolege i mnogobrojne druge zvanice, među kojima Svetislav Pešić i Dževad Alihodžić.

Autor spomenika velikog bh. košarkašu je bh. skulptor Adis Elias Fejzić.

“Vrlo emotivan dan za mene i porodicu, moju sestru koja nije mogla biti danas ovdje s nama. Vrlo sam uzbuđen, iako ne djeluje možda. Općina Ilidža je kontaktirala mene, ja živim u Italiji zajedno sa porodicom. Kontaktirali su nas prije godinu dana o ideji, vrlo mi je drago da su došli na ovu iedju i vrlo lijep gest Općine Ilidža što je ovo uradila za nas”, kazao je sin rahmetli Sabita Hadžića, a danas košarkaš Damir Hadžić.

Sabit Hadžić već šest godina nije sa nama, a u superlativima je o legendi bh. košarke govorio i načelnik Općine Ilidža.

“Jedno od najvećih imena bh. košarke zauvijek će ostati u našim srcima i sjećanjima. Ljubomorno čuvamo uspomenu na velikana bh. košarke. Od danas je tu skulptura da podsjeća nas, ali i sve prolaznike i turiste na sjajnog igrača, odličnog trenera i vrhunskog čovjeka. Zadaću koju nam je zadao u sportskom i ljudskom smislu teško da ćemo nadmašiti, ali ćemo uspomene na čovjeka ogromnog srca, ljudsku gromadu i velikog lokalpatriotu”, poručio je načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur.

Foto: N1
Foto: N1
Foto: N1
Foto: N1
Foto: N1
Foto: N1
Foto: N1
Foto: N1
Foto: N1
Foto: N1
Foto: N1
Foto: N1
Foto: N1
Foto: N1

Na platou, ispred dvorane koja nosi njegove ime, ostat će spomenik jednoj istinskoj legendi. Najuspješniji selektor košarkaške reprezentacije BiH, nekadašnji košarkaš i trener sarajevske Bosne.

Hadžić je bio član generacije Košarkaškog kluba Bosna iz Sarajeva koja je postala prvak Europe 1979. u Grenobleu, a pet godina kasnije s reprezentacijom bivše Jugoslavije osvojio je bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Los Angelesu.

Selektor državnog tima Bosne i Hercegovine bio je u dva navrata, vodio je najbolju bh. reprezentaciju na četiri Eurobasketa i u tom je segmentu rekorder.

Sabit Hadžić je rođen 7. augusta 1957. godine, a preminuo je 3.marta 2018. godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!