"Zmajevi" zabrinuli selektore Ukrajine i Finske, ali ne i Deschampsa

Nogomet 08. dec 202019:06 > 19:14
FIFA

Poznate su kvalifikacijske grupe za Svjetsko nogometno prvenstvo 2022. u Kataru. Žrijeb održan sinoć u Cirihu odlučio je da Bosna i Hercegovina bude u grupi D, sa svjetskim prvakom Francuskom, zatim Ukrajinom, Finskom i Kazahstanom. Kakvi su nam izgledi?.

Kapiten fudbalske reprezentacije BiH, Edin Džeko, ističe da je činjenica “da smo najveći protivnici sami sebi” proteklih kvalifikacionih ciklusa za Mundijal, ali s druge strane ako svaki pojedinac u timu daje 100%, te ako je organizacija u i oko reprezentacije na nivou, onda se svakoj reprezentacije BiH može suprostaviti.

“Gdje Francuska sasvim sigurno kandidat za prvo mjesto. Ukrajina koja godinam već igra jako dobro. Finska koju dosta poznajemo, koja nam je onemogućila da odemo na Evropsko prvenstvo. Iz petog šešira nismo imali sreće, jer Kazahstan je jedna od najboljih reprezentacije u tom šeširu”, ocjenjuje Džeko.

I oni bivši reprezentativci svjesni su da velika generacija reprezentacije je na izmaku i da se mora graditi novi tim mladih igrača. Ali prije toga bh. timu je potreban veliki “reset”.

“Što se tiče grupe Francuzi su očito, što se kaže, već prvaci. Mi u kakvom smo trenutno stanju, slabe su nam šanse. Ako se ne uozbilji i Savez i novi stručni štab i igrači isto tako se moraju uozbiljiti i tek bi onda imali ne velike šanse, nego veliku borbu za drugo mjesto sa Ukrajinom i Finskom”, smatra Bakir Beširević, bivši fudbalski reprezentativac BiH.

Selektor Francuske Didier Deschamps svjestan je da su aktuelni prvaci svijeta i viceprvaci Evrope favoriti grupe D. Prvi čovjek “Trikolora” smatra da su trenutno Ukrajina i Finska kvalitetnije selekcija od Bosne i Hercegovine.

“Iskreno, Ukrajina i Finska izgledaju mnogo opasnije nego druge dvije reprezentacije, BiH i Kazakhstan. Finska nam nije u lijepom sjećanju, izgubili smo u novembru na Stade de Franceu. O ostalim reprezentacijama ćemo pokušati doći do dodatnih informacija kako bismo imali ideju”, navodi Deschamps.

Više respektabilnosti prema Zamjeva pokazao je trener Ukrajine Andriy Shevchenko. “BiH je najjača reprezentacija koju smo mogli dobiti iz četvrtog šešira”, poručuje legendarni Ukrajinac.

“Ovo je sigurno teška grupa. Naravno, bit će teške utakmice sa svjetskim prvacima, Francuzima. Znamo koliko su jaki. BiH se može nazvati najjačom selekcijom iz četvrtog šešira. Naša grupa nije lagana. Iz trećeg šešira je jaka Finska, Bosna i Hercegovina – također jaka momčad s vrhunskim igračima. Moramo sa svima da igramo i moramo to učiniti, jer naš cilj je da odemo na Svjetsko prvenstvo”, ističe Shevchenko .

Najopreziji u rekacijama nakon žrijeba bio je selektor Finaca – Markku Kanerva.

“Dobili smo tešku grupu, sasvim jasno. Zamišljao sam grupu iz snova, a umjesto toga dobili smo horor skupinu. BiH je bila najgori mogući rival iz čevrtog šešira. Francuska je aktuelni svjetski prvak. Ukrajina je promovisla dosta mladih igrača. Njihova ekipa je dobro organizovana i imaju dobre individualce. Težak protivnik, ali ne i nepobjediv”, zaključuje Kanerva.

Jedini plasman na veliko takmičenje selekcija BiH ostvarila je 2014. godine plasmanom na SP u Brazil. Nakon toga Zmajevi nisu uspjeli ostvariti plasman u Rusiju 2018. godine kada su ostali na trećem mjestu kvalifikacione grupe ispod Belgije i Grčke.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad