Barcelona uplatila milion eura prevarantu, na kraju ih spasila banka

Nogomet 17. okt 202415:56 0 komentara
REUTERS / Albert Gea

Barcelona je milion eura provizije za potpis Roberta Lewandowskog prebacila navodnom prevarantu koji se predstavljao kao Pini Zahavi, fudbalerov agent.

Kako prenosi španski AS, sve se saznalo zahvaljujući istrazi koju je proveo program Què t'hi Jugues iz SER Catalunya, zajedno s Paper Trail Media (Njemačka) i mrežom istraživačkih novinara za međunarodne istrage – Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).

Sve se desilo na ljeto 2022., kada je katalonski klub potpisao poljskog napadača za 45 miliona eura fiksno i 5 miliona varijabilno.

Krajem jula nekoliko direktora i viših rukovoditelja kluba kontaktirano je e-mailom koji je sadržao ime Pini Zahavi. U e-poruci su zamoljeni da dio odgovarajuće provizije za potpisivanje Lewandowskog bude deponovan u Kiparskoj banci (Bank of Cyprus).

U e-poruci je traženo milion eura i priložen je broj računa s imenom osobe, Michael Gerardus Hermanus Demon, opisan kao advokat.

Navodni Zahavi dao je sve podatke za transfer: cifru novca, IBAN broj tekućeg računa (koji završava na 1850), SWIFT kod (potreban za međunarodne transfere) i puno ime navodnog advokata.

Na račun je stigao prihod od milion eura od Barçe.

Kiparski izvori tvrde da je Odjel za usklađenost banke blokirao prijenos jer se smatrao “visokim rizikom” budući da prethodno nije bilo nikakvih kretanja na tom računu, niti je bilo moguće dokazati valjani dokument koji opravdava plaćanje.

Osoba koja je tvrdila da je Pini Zahavi više puta je kontaktirala banku, tražeći da se novac otključa, ali nije bilo ništa od toga.

Banka nije prihvatila pritisak i račun je zatvoren u oktobru 2022. godine.

Pini Zahavi i Demon su osudili krađu identiteta

Agent je tvrdio za medije koji su otkrili slučaj da uopće ne poznaje Michaela Hermanusa Gerardusa Demona. Kaže da ga je, mjesec dana nakon što je Lewandowski potpisao za Barçu, klub kontaktirao s pitanjem je li tražio da mu se plati milion eura na Kipru, što odgovara dijelu njegove provizije.

Zahavi tvrdi da je upozorio da osoba koja je poslala e-mail nije on. Predstavnik dodaje da mu je nekoliko sedmica kasnije klub rekao da je potvrđeno da to nije njegova e-mail adresa, niti broj njegovog računa. Zahavi je odlučio da neće podnijeti prijavu policiji jer je razumio da će Barca to učiniti.

SER i OCCRP pronašli su i kontaktirali Michaela Hermanusa Gerardusa Demona. Ni u jednoj evropskoj zemlji nije registrovan kao advokat. Živi u Arnhemu, gradu u Nizozemskoj, i ima 51 godinu.

Na svojim društvenim mrežama pojavio se fotografijom na Camp Nouu. U kontaktu s njim tvrdi da mu je ukradena dokumentacija te da su možda otvorili račun u Kiparskoj banci lažno se predstavljajući kao on. Više objašnjenja nije želio davati.

Barcelona se na kraju uspjela izvući bez većih posljedica, ali nikad nije izvijestila javnost detaljnije osim toga da je bila žrtva pokušaja prevare.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!