Crveni karton Čelika izazvao mnogo polemike: FK Sarajevo od FSBiH traži tumačenje odredbi od “zaštićenom godištu”

Nogomet 15. sep 202415:36 0 komentara
Foto: N1 / F.Z.

Fudbaleri Sarajeva i Posušja remizirali su sinoć na stadionu Asim Ferhatović - Hase u okviru 6. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine, a nakon susreta brojne polemike su se povele oko crvenog kartona mladog Nidala Čelika.

Defanzivac Bordo tima je isključen u samom finišu susreta nakon pregledavanja VAR snimke, a Sarajevo je tako preostalih 20-tak sekundi susreta provelo bez fudbalera mlađeg od 21 godine.

Nakon susreta brojni mediji u našoj zemlji pisali su kako bi Sarajevo moglo biti kažnjeno registrovanjem susreta u korist gostiju službenim rezultatom 3:0 jer meč nisu završili sa igračem mlađim od 21 godine, ali to ne bi trebalo biti tako.

Trener Zoran Zekić nije imao pravo na izmjenu jer je u međuvremenu izvršio svih pet promjena, a s druge strane nigdje u pravilima Fudbalskog saveza nije jasno definisana situacija šta bi se trebalo dogoditi ukoliko mladi fudbaler zaradio najstrožiju opomenu.

Tako su se danas oglasili iz FK Sarajevo zatraživši oglašavanje FSBiH, a njihovo saopštenje prenosimo u cjelosti:

“Fudbalski klub Sarajevo poziva Nogometni savez Bosne i Hercegovine da bez odlaganja izađe u javnost sa preciznim tumačenjem odredbi Propozicija WWIN lige u vezi sa obavezama klubova kada su u pitanju igrači takozvanog zaštićenog godišta.

Već danas se igraju nove utakmice i jasno je da klubovi, nakon situacije koja se desila na utakmici Sarajevo – Posušje, ne znaju i ne mogu biti sigurni na koji način su dužni poštivati navedene odredbe, a što u konačnici može voditi nejednakosti klubova i neregularnosti takmičenja.

FK Sarajevo nije učinio niti jedan potez koji je u suprotnosti sa Pravilnikom, ali se već u medijima pojavljuju ” izvori iz Takmičarske komisije NSBiH” koji tvrde suprotno. Ukoliko bi se ovakva “nezvanična” tumačenja pokazala kao zvanična to bi vodilo stvaranju situacija koje bi se mogle zloupotrijebiti na bezbroj načina.

Ovakve poteze neodgovornih pojedinaca smatramo nekorektnim i očekujemo od NS BiH da zaustavi i sankcioniše ovakvu praksu, te da hitno reaguje i preciznim tumačenjem pomenutih odredbi osigura jednake uslove za sve učesnike WWIN lige.

FK Sarajevo uvijek se zalagao i nastavit će se zalagati za jednakost svih učesnika u WWIN ligi i maksimalnu regularnost takmičenja jer samo tako se može osigurati daljnji napredak našeg fudbala.”, poručili su iz Sarajeva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

PROČITAJTE JOŠ:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!