Evropa liga: Dovbyk za trijumf Rome, pobjede Ajaxa, Sociedada i Frankfurta

Nogomet 24. okt 202420:51 0 komentara
REUTERS/Alberto Lingria

Fudbaleri Rome upisali su novu evropsku pobjedu, minimalac u Rimu protiv Dynamo Kieva. Pobjede su još u terminu do 18:45 ostvarili još: Ajax, Mitylland, Real Sociedad, Ferencavaros i Frankfurt.

Dinamo Kijev je postigao čak devet golova protiv Partizana na startu evropskih kvalifikacija, ali Ukrajinci su daleko od tima koji bi za snažnije na Starom kontinentu predstavljao bauk.

U trećem kolu savladala ih je Roma na „Olimpicu“, i to teškom mukom. Presudio je momenat iz 23. minuta, kad je baš Ukrajinac Dovbyk pogodio svojim sunarodnicima, tada je bio precizan iz jedanaesterca.

Liga Evrope se uveliko igra u Beogradu, u mečevima u kojima je domaćin Maccabi Tel Aviv. Ekipa koju sa klupe predvodi Žarko Lazetić doživjela je i treći poraz, drugi u Humskoj, bolji od Izraelaca bio je Real Sociedad sa 2:1.

Pacheco je na asistenciju Mendeza u 33. minutu nadmudrio odbranu Maccabija predvođenu nekadašnjim prvotimcem TSC-a i Crvene zvezde Nemanjom Stojićem.

U jeku ofanzive Maccabija, koji nije iskoristio nekoliko prilika na startu drugog poluvremena, činilo se da će Sociedad „slomiti“ rivala, ali je gol Umara Sadiqa u 60. minutu poništen zbog ofsajda. Iako je sudija gledao ovu situaciju, odluka je vrlo diskutabilna.

Ipak, samo četiri minuta kasnije sjajna akcija rezervista španskog tima, u akciji su učestvovali rezervisti, Becker je odlično uposlio Gomeza, koji je stigao do lopte prije Stojića za drugi pogodak na meču.

Ipak, Maccabi je sasvim zasluženo došao do gola, učinio je to formalni domaćin u 82. minutu preko Turgemana u 82. minutu.

REUTERS/Marko Đurica

Plzenu je malo nedostajalo da načini iznenađenje i da slavi na „Toumbi“ protiv PAOK-a, ali su Grci u finišu izvukli bod – 2:2. Česima je ovo treći remi u Ligi Evrope, dok su Grci pri dnu tabele, sa jednim bodom.

Da navijači domaćih neće uživati nagovjestila je već situacija iz trećeg minuta, kad je Adu zatresao mrežu PAOK-a, ali je taj pogodak opravdano poništen zbog „malog“ ofsajda.

Nije to poremetilo Plzen, koji je nastavio sa sjajnom igrom, a do vodstva je došao u 31. minutu, kad je Adu bio asistent, a gol je postigao Havel. Samo osam minuta kasnije prednost je duplirao Vydra.

Nije bilo lako gostima u drugom poluvremenu, posebno posle isključenja Dueha, koji je u 70. minutu dobio drugi žuti karton, na kraju nisu uspjeli da sačuvaju pobjedu. PAOK se vratio u igru pogotkom Tunišanina Tissoudali na asistenciju Kirila Despodova u 84. minutu, a u 90+3. poraz svog tima spriječio je Rahman Baba.

REUTERS/Alexandros Avramidis

Ferencvaroš je stigao do prve pobjede na „Groupama“ areni u Budimpešti, u jednom od derbija kola Fradi je savladao Nicu. Presudio je autogol Bombita u 15. minutu, mada je najveći dio posla odradio prvotimac mađarskog prvaka Cisse.

Ajax je osvojio već sedmi bod, a drugu pobjedu je ostvario na gostovanju Qarabagu– 3:0. Kopljanicima je posao bio znatno olakšan od 15. minuta, kad je Romao dobio crveni karton.

Brojčanu nadmoć Nizozemci su iskoristili, poveli su golom iz 36. minuta, tada je Veghorst odlično ubacio loptu, a taylor je savladao poljskog golmana Kočanskog.

Veghorst je duplirao prednost u 74. minutu iz jedanaesterca, a samo tri minuta kasnije pogodio je i Akpom. Do kraja susreta, Qarabag je ostao sa devetoricom na terenu, crveni karton je dobio i Cafarquliyev u 79. minutu.

Sedam bodova posle tri kola ima i Mitylland, koji je u Danskoj bio bolji od Royal Uniona – 1:0. U ovom meču ključan je bio duel iz 16. minuta, tada je Šimšir sa lijeve strane maestralno uputio centaršut, a loptu je butinom u gol „uterao“ Diao.

Činilo se da će RFS režirati senzaciju u Frankfurtu, ali je Eintracht ipak uspio da dođe do vrijedne pobjede – 1:0. Dugo su Letonci odolijevali, sve do 79. minuta kad je pogodio Hugo Larsson.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!