“Fergie time“ je mit, 90. minut je vrijeme Kloppa i Liverpoola!

REUTERS/Molly Darlington

Svi vole golove u 90. minutu osim onih koje primi tvoj tim.

Neki timovi, međutim, više od drugih postižu (i primaju) golove u posljednjim trenucima utakmice.

Recimo, onaj Manchester United koji je vodio sir Alex Ferguson koji je toliko puta osvajao bodove u nadoknadi da je u Engleskoj, a kasnije i šire, usvojen pojam “Fergie time“ za golove postignute u „minut do 12“.

Ali, da li je Ferguson menadžer koji je ostvario najviše pobjeda u Premier ligi u, košarkaškim riječnikom, “clutch“ periodu?

REUTERS/Carl Recine

Vjerovali ili ne, niti je Ferguson među najboljim menadžerima, niti je United među najuspješnijim klubovima u ovoj kategoriji.

Golom Harveyja Elliotta za zlata vrijednu pobjedu u 91. minutu prošlog vikenda na “Selhurst parku“, poslije vodstva Crystal Palacea, Liverpool je dodatno uvećao prednost u odnosu na premijerligašku konkurenciju.

Bio je to 43. put od osnivanja Premier lige da su “Redsi“ postigli pobjedonosni pogodak nakon isteka 90 minuta igre. Remiji nisu uračunati.

Arsenal je ostao na drugom mjestu sa 32 „clutch“ pobjede, ispred Tottenhama koji ima jednu manje.

“Fergie time“ donio je 29 pobjeda Unitedu, 11 više od gradskog rivala Cityja.

OLI SCARFF / AFP

Poput Uniteda, i Ferguson je četvrti na listi menadžera koji su najčešće slavili pobjede u nadoknadi vremena što dodatno dovodi na razmišljanje o tome da li je “Fergie time“ realnost ili mit.

U cijelu računicu trebalo bi unijeti i dugotrajnost, odnosno broj utakmica, a niko ih nema više u historiji Premier lige od Fergusona (810) i njegovog vječitog rivala Arsena Wengera (828).

Upravo je Wenger menadžer sa najviše pobjeda u nadoknadi (21) ispred Davida Moyesa (20), koji je na 675 nastupa u Premier ligi. Treći je Jurgen Klopp, koji je tek nedavno probio granicu od 300 utakmica u modernoj engleskoj verziji šampionata, a već ima 17 “clutch“ pobjeda.

Tek na četvrtom mjestu je Ferugoson sa 16, dve više od Josea Mourinha.

Zanimljivo, Pepa Guardiole nema u Top 10.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad