Galatasaray i Džekin Fenerbahce ujedinjeni, odbili igrati derbi, poznat i razlog

Nogomet 07. nov 202315:12 0 komentara
Fenerbahce SK

Galatasaray i Fenerbahce traže da se utakmica turskog Super kupa 29. decembra igra na domaćem terenu umjesto kako je planirano u Saudijskoj Arabiji.

Postoji pritisak da se utakmica igra u Turskoj jer se obilježava stogodišnjica proglašenja republike.

U posljednje vrijeme rijetkost je da se odbija organizacija fudbalskih takmičenja u Saudijskoj Arabiji. Kraljevstvo bogato naftom posljednjih godina organizuje brojne važne sportske događaje, a gotovo sigurno će biti domaćin Svjetskog fudbalskog prvenstva 2034. godine.

Fenerbahce je u nedjelju na sjednici odbora predložio da se Super kup igra na Ataturk stadionu u Istanbulu, na kome je prošle sezone odigrano finale Lige prvaka ili na stadionu Samsunspora. Prijedlog je jednoglasno usvojen, saopštio je istanbulski klub.

JOŠ SPORTA:

Samsun, na obali Crnog mora, je grad odakle je Mustafa Kemal Ataturk pokrenuo rat za nezavisnost i nastavio sa uspostavljanjem republike iz ruševina Otomanskog carstva 19. oktobra 1923. godine.

Pitanje odigravanja Super kupa bilo je i na dnevnom redu Upravnog odbora Galatasaraya, koji je u ponedjeljak saopštio da klub želi da se utakmica igra u „otadžbini, koju su naši preci osvojili i štitili svojom krvlju, životima, idejama i mudrošću“.

Za trofej Super kupa bore se šampion i osvajač Kupa, Galatasaray i Fenerbahce. Planirano je da se ta utakmica odigra u Rijadu.

Španski i talijanski savezi su utakmice Super kupa organizovali u Saudijskoj Arabiji prethodnih godina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!