Hit u Nizozemskoj: Tim koji ne igra nedjeljom u polufinalu Kupa

Nogomet 03. mar 202315:58 0 komentara
Facebook/SV Spakenburg

Fudbaleri Spakenburga apsolutni su hit ovogodišnjeg Kupa Nizozemske. Ekipa iz Bunschotena takmiči se u trećoj ligi, koja je u Nizozemskoj amaterski rang takmičenja, a uspjeli su da se plasiraju u polufinale Kupa.

Na taj put krenuli su sa još 127 ekipa još krajem septembra prošle godine.

Prvo su pobijedili VV Dovo (1:0), zatim su eliminisali TEC (2:1) i ušli među 32 ekipe. .Spakenburg je eliminisao Groningen (3:2), pa Katvijk poslije boljeg izvođenja penala (1:1, penalima 4:1) i zakazao duel četvrtfinala sa Utrechtom.

Posljednjeg dana februara trećeligaš je eliminisao Utrecht ubjedljivom pobjedom 4:1 i tako se našao među četiri najbolje ekipe Kupa. A tu su u baš odabranom društvu uz Ajax, PSV i Feyenord.

I tu je ova romantična priča dobila novi zaokret. Iz uprave Spakenburga, dok čekaju žrijeb za polufinale i nadaju se novom čudu, poslali su zanimljivo, pa nazovimo ga upozorenje Fudbalskom savezu Nizozemske.

Naime, ukoliko se plasiraju u finale, a ono bude kao i obično zakazano za nedjelju – igrači Spakenburga neće moći da dođu na utakmicu. I za to imaju uporište u svojoj tradiciji i Statutu kluba u kome jasno piše da oni fudbal neće igrati nedjeljom.

Kada je klub osnovan prije 90 godina, a u skladu sa biblijskim učenjem, odlučeno je da se fudbal neće igrati nedjeljom jer je to sveti dan u zajednici i to je uneseno i u sam Statut kluba koji se toga strogo pridržava.

Na ovu specifičnu situaciju reagovao je i Fudbalski savez Nizozemske, pa je portparol rekao medijima u ovoj zemlji da će “situacija biti razmotrena ukoliko za to bude potrebe“.

Trener Spakenburga Chris de Graaf je realističan, ali priželjkuje okršaj sa Feyenordom u polufinalu jer je “Kuip legendaran stadion“ i dodaje da će ukoliko nekako dovede svoj klub do finala odmah podnijeti ostavku:

“Ako bismo se plasirali u finale, odmah bih podnio ostavku jer bolje od toga nikada ne bih mogao. Pobjeda u finalu ipak ne bi bila realna“, rekao je De Graaf.

Spekenburg je prvi trećeligaš koji je kao gost nekom timu iz najvišeg ranga takmičenja dao četiri gola u Kupu još od augusta 1997. kada je Katwijk izgubio od Utrechta 5:4.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!