Kandidat za trenera Sarajeva sebi promijenio prezime jer se stidi Srbije

Nogomet 26. jul 202317:12 3 komentara
Printscreen/Facebook

Nestor El Maestro je novi kandidat za klupu FK Sarajevo, a njegova životna priča je izuzetno zanimljiva.

Rođen kao Nikola Jevtić u Srbiji, dva puta je mijenjao prezime kako bi izgubio “ić”. Početkom 90-ih godina sa proodicom je otišao u Englesku gdje je završio trenersko školovanje.

U razgovoru za Guardian dotakao se promjene prezimena i objasnio razlog.

“Zapravo, to sam uradio dva puta. Prvi, kad mi je bilo 16 ili 17, htio sam da se riješim onoga “ić”. Nakon toliko godina u Engleskoj, osjećao sam se kao Britanac, a bilo me i malo sramota što sam iz Srbije, koja je tada u svijetu bila poznata kao agresor. Tiraninu Slobodanu Miloševiću, čije je prezime završavalo kao moje, sudilo se za ratne zločine”, rekao je Nestor i dodao:

“Najprije sam promijenio svoje ime u John Smith ili nešto slično. Nekoliko godina kasnije, kad mi je bilo oko 18, počeo sam da se osjećam kao lažnjak i pomalo glupo s tim imenom. Roditelji su mi bili stranci i govorili su drugačijim naglaskom, pa sam se vratio svom izvornom imenu koje mi se oduvijek i sviđalo – Nestor. U trenucima tinejdžerskog ludila, prezime sam promijenio u El Maestro, jer mi je zvučalo cool. Sad sam El Maestro duže nego što sam bio Jevtić i naučio sam da živim s tim.”

U svojoj trenerskoj karijeri vodio je Spartak Trnavu, CSKA Sofiju, Sturm iz Graza, Al-Taawoun i Goztepe.

Sa Spartakom je osvojio šampionat Slovačke u sezoni 2017/18.

Pored njega, kadnidati za upražnjenu klupu Sarajeva su i legenda bordo tima Husref Musemić te slovenski stručnjak Ante Šimundža koji je sa velikim uspjehom vodio Muru i Maribor.

Ovo je novi kandidat za klupu FK Sarajevo, bivši Zmaj postaje sportski direktor?

Podsjetimo, klub sa Koševa je bez trenera nakon što je Mirza Varešanović napustio Sarajevo poslije poraza od Torpeda u 1. pretkolu Konferencijske lige.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

JOŠ SPORTA:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare