Muharemović ispričao kako je Džeko kao omladinac pomogao Želji u Banjaluci

N1

Dželaludin Muharemović, kapiten i legenda FK Željezničar, asistirao je Džeki prvi seniorski gol i u studiju N1 podijelio je svoja iskustva vezana za Dijamanta.

Legenda Željezničara i kapiten. Vi ste autoritet i dan danas na Grbavici. Asistirali ste za prvi seniorski gol Džeke protiv Modriče.

“To je bilo u martu 2003. godine, ako se ne varam. Edin je sa 17 godina dolazio na pripreme, zvali su ga treneri. Bio je čini mi se najbolji strijelac juniorske lige. Imao je predispozicije, fizičke i sve druge. Bio je dečko sa zdravom glavom što je najbitnije. Takav je i ostao poslije svih uspjeha. Taj njegov život i profesionalnost mu produžuje karijeru. Prije dvije godine, naš zajednički prijatelj je razgovarao sa novinarima iz inostranstva i rekao kako sam mu asistirao za prvi gol, do tada nisam znao za taj detalj”, priča bivši kapiten Želje.

Samo rijetki imaju priliku igrati u najvećim klubovima?

“Kada je bio priključen, u mnogim utakmicama je dao svoj veliki doprinos. Kao mlad dječak, u Banjaluci smo pobijedili Borca 1:0, bila je teška utakmica, a on je asistirao nakon jednog kornera. Skočio je na prvoj stativi, a Jusufbegović je postigao gol. Njegova karijera je ogromna. Postići ovo sve, osvojiti dva puta englesku ligu, pa otići u talijansku lige, konstanta postoji i to je jedan vrh fudbalske karijere. Na početku se svi nadaju najvećim svjetskim ligama, mnogo faktora utiče na karijeru. Spominjalo se često da je on na Grbavici ovakav onakav što je meni smetalo. U ekipi za koju je igrao i u kojoj sam ja igrao, to se nije čulo. Možda sa tribina u nekim trenucima kada nije išlo, ali nikada niko nije izgovorio rečenicu “Kakav on”… To je došlo sa strane. Od ljudi koji su u klubu bili to nije došlo sigurno”, i dodaje:

“On je takav tip, prihvatio je ne samo njih nego i prijašnje igrače. I on zna kroz šta je prolazio kao mlad. Ne čudi me to od njega. Ako uspije osvojiti Ligu prvaka to je nešto nevjerovatno. Imamo mladu reprezentaciju, dobru hemiju i mislim da možemo do Evropskog prvenstva”, kaže Muharemović.

Kako danas odgajati mlade fudbalere?

“Najbitnija stvar je odgoj u mlađim selekcijama. Objasniti im šta je fudbal i na koji način se postaje fudbaler. Bilo je igrača koji su postizali i više golova u omladinskim kategorijama i prije i poslije Edina, a kad uđe u seniore počinje da se gubi. Osnova je stvoriti ljubav prema klubu i dresu. Svi smo sanjali da sa šljake pređemo na Grbavicu i obučemo plavi dres. Njegova zdrava glava i vjera u sebe, uvijek na zemlji. Uspio je i takve karijere su rijetke”, kaže Muharemović.

Da li postoji neka priča iz svlačionice, da li je bilo straha kod mladih igrača?

“Čini mi se sad dječaci koji treniraju da im je cilj što prije otići vani. Ne vidi sebe dugoročno u prvoj ekipi i zato imamo probleme. Sjećam se jedne prilike, zimske pripreme u Međugorju, nismo mogli vani raditi. Pa smo u dvorani radili na umjetnoj travi, napravili smo mini turnir. Nas četvorica smo birali momke koji su došli, mlade. Pobijedili smo ih na kraju. zaista je bilo neizmjerno poštovanje sa obje strane. U svlačionici se znalo gdje, ko, šta i kako.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!