N1 selektor: Derbi pripao Veležu, bitne pobjede Želje, Slobode, Širokog i Borca

Nogomet 13. mar 202310:35 0 komentara
N1

Druga trećina Premijer lige Bosne i Hercegovine je okončana. Derbi 22. kola pripao je Veležu protiv Sarajeva, a bitne pobjede upisali su Sloboda, Željezničar, Borac i Široki Brijeg. Zrinjski nastavlja dominaciju.

Greška Muhameda Šahinovića odlučila derbi 

U prvom dijelu viđena je izjednačena borba bez većih izglednih situacija. Velež je postavljen u sistem 3-4-3 na pravi način neutralizirao igru Sarajeva preko bočnih strana. Sa druge strane, Mirza Varešanović nije mnogo mijenjao sistem, bordo tim je utakmicu započeo u standardnih 4-2-3-1, ali je iznenađenje bila činjenica da je Mario Vrančić meč započeo sa klupe, baš kao i Hamza Čataković i Guliashvili. Njih trojica su odigrala sjajnj partiju u Širokom i bili najzaslužniji za pobjedu. Velež se postavio u defanzivni blok i prepustio posjed domaćim koji su imali blagu dominaciju u prvom dijelu. Međutim, Ziljkić i Kyermeh su bili potpuno zaustavljeni, a Velež je brzim tranzicijama nekoliko puta stigao do šanse da ugrozi gol.

F.Z./N1

Drugi dio je obilježila identična situacija na terenu. Ekipa Nedima Jusufbegovića je imala za cilj neporažena napustiti teren dok su domaći pod imperativom pobjede pritiskali. Ipak, sve je to izgledalo jalovo, pogotovo u posljednjoj trećini u kojoj Sarajevo, stekao se dojam, nije imalo jasnu ideju kojom želi kreirati ozbiljnu priliku već je gotovo sve ovisilo o individualnom kvalitetu pojedinca. Jedna brza kontra i gol Veleža poremetio je bordo tim koji je do kraja utakmice tražio izjednačenje. Pokušao je Varešanović sa uvođenjem Vrančića, Čatakovića i Radovića promijeniti odnos snaga i u periodu od 80 minute pa do kraja utakmice Sarajevo je izgledalo bolje. Opteretili su desni bok na kojem su Mulalić i Kyeremeh nekoliko puta izigrali lijevu stranu odbrane Veleža i centaršutevima u srce šesnaesterca napravili problem gostima, ali golman Osman Hadžikić je spasio Rođene. Na kraju velika tri boda za Velež dok je pred Varešanovićem mnogo posla.

Rutinske pobjede Zrinjskog i Borca

Aktualni lider prvenstva protutnjao je Konjicom i sa tri gola Zrinjski je pokazao da je u sjajnoj formi. Oba poluvremena su pripala gostima iz Mostara koji su na vrijeme postigli prvi gol, kada je Oremuš pogodio vlastitu mrežu i u nastavku meča sigurnom igrom osigurali nova tri boda. Princip koji se ponavljao u igri Zrinjskog je kreiranje brojčane nadmoći po desnoj strani na kojoj su Ćuže i Ćorluka konstantno pravili problem Igmanu i lijevoj strani odbrane. Ćuže i Ćorluka su napadali dubinu iza leđa odbrane, a Ilinković i Ivančić su ih sjajnim dodavanjima iz sredine terena pronalazili. U drugom dijeli je Zrinjski rutinski priveo posao kraju uz golove Nemanje Bilbije i Tomislava Kiša.

FK Igman Konjic

Borac je u Banjaluci stigao do vrlo vrijedne pobjede, a meč je bio gotov već nakon prvih 45 minuta. Banjalučani su golovima Ninkovića i Vojnovića brzo stigli do sigurne prednosti, a u drugom poluvremenu je viđen još jedan gol preko Mrkaića. Borac je odigrao prilično dobru utakmicu i zabilježio uvjerljivu pobjedu te na pravi način iskoristio ono što je oslabljena Tuzla ponudila u ovoj utakmici.

FK Borac Banja Luka

Derbi začelja pripao Slobodi

Tuzlaci su na pogon Stojana Vranješa i Saida Husejinovića osvojili tri boda i pobjegli sa pretposljednjeg mjesta na tabeli. Bila je to pobjeda na mišiće uz mbogo oscilacija u igri, no Vranješ je sa dva gola pokazao kvalitet i ponio epitet igrača utakmice. Jasno je da Sloboda ima itekako kvalitetan igrački kadar, međutim problemi u igri su evidentni. Nakon utakmice je trener Adnan Jahić podnio ostavku, a da li će ona biti prihvaćena i ko će eventuakno sjesti na užarenu klupu tuzlanskog tima saznaćemo uskoro.

FK Sloboda Tuzl

Široki produžio krizu Posušja, Santos heroj Željezničara

U malom hercegovačkom derbiju Široki je zabilježio važnu pobjedu na Mokrom docu. Gol Bože Vukoje iz prvog dijela bio je jedini na utakmici na kojoj je viđeno mnogo prekida, tenzija te pritužbi klupe Širokog na suđenje. Posušje je bez pobjede u četiri utakmice drugog dijela sezone, a u tri susreta u prvenstvu osvojili samo jedan bod.

NK Široki Brijeg

Željezničar je pogotkom Santosa porazio Slogu, a još jednom je ekipa Edisa Mulalića pokazala da u značajnoj mjeri ovise o kvalitetu Brazilca, Amoaha i Semira Štilića koji se nakkn povrede vratio na teren. Upravo je Štilić bio jedan od najboljih pojedinaca na ovom meču sa nekoliko sjajnih proigravanja svojih saigrača, a gol odluke je nakon dobrog dodavanja Štilića na sjajan način postigao Santos. Sa nova tri boda Plavi ostaju na četvrtom mjestu i u borbi za plasman u Evropu dok je Sloga na 8. mjestu.

Rade Šešlak, www.fkz.ba

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!