Poznato da li će doći do ukidanja VAR-a u Premiershipu

Nogomet 16. maj 202416:19 0 komentara
Action Images via Reuters/Paul Childs

Jučer se naveliko pisalo da će Premier liga možda i ukinuti VAR tehnologiju. Klubovi su trebali glasati o prijedlogu Wolverhamptona, danas ipak vijesti kako neće biti ništa od toga.

Većina klubova Premier lige želi zadržati VAR nakon što su Wolvesi podnijeli prijedlog za ukidanje tehnologije. No, to ne znači da su klubovi zadovoljni time. Žele značajna poboljšanja, ali Premier League kaže da su ona na putu za sljedeću sezonu.

Većina klubova prihvaća ono što su predložili Wolvesi, ali smatraju da bi ukidanje VAR-a bilo kontraproduktivno i naštetilo bi statusu Premier lige. Liverpool je među klubovima koji ne bi podržali ukidanje VAR-a, saznaje Sky Sports News. Prijedlog bi trebao biti saslušan na skupštini 6. juna, ali ne postoji uvijek definitivno glasovanje na sastancima. Ono što se obično događa je da postoji rasprava i tokom nje postaje jasno ima li dovoljno podrške da se rezolucija pređe na glasanje.

Premier liga priznaje pravo Wolvesa na takav prijedlog, ali smatra da bi ukidanje VAR-a dovelo do mnogo više netačnih odluka.

Statistika Premier lige ranije ove sezone pokazala je da su se točne odluke povećale s 82 na 96 posto pod VAR-om, a Tony Scholes, glavni nogometni direktor Premier lige, rekao je za Sky Sports u februaru:“VAR je, i ostaje, vrlo učinkovit alat za podršku službene osobe na terenu.”

Međutim, Scholes je priznao: “Obavljamo previše provjera, predugo nam je potrebno za njih. To je donekle razumljivo, s obzirom na razinu nadzora pod kojom su ovi momci. Ali pregledi traju predugo i to utiče na tok igre i mi smo iznimno svjesni toga i potrebe da poboljšamo tu brzinu, a da uvijek zadržimo tačnost.”

Wolvesi su imali na nekoliko kontroverznih sudačkih odluka ove sezone i vjeruju da sustav revizije odluka “potkopava vrijednost branda Premier lige”.

Međutim, trebat će im 13 od ostalih 19 klubova da se slože s njima i vjerojatno će se obratiti drugim klubovima kako bi dobili podršku do sastanka sljedećeg mjeseca.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

PROČITAJTE JOŠ:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!