Privedeno 19 navijača Intera i Milana: Povezuju ih sa mafijaškom grupom u Italiji

Nogomet 01. okt 202410:47 0 komentara
REUTERS/Daniele Mascolo

Italijanska policija uhapsila je 19 "viđenih" navijača, povezanih sa Interom i Milanom od kojih se mnogi sumnjiče za veze sa mafijom 'Ndrangheta.

Istraga je pokazala da je dio navijačkih grupa transformisan u kriminalne grupe koje oko stadiona San Siro koji dijele Inter i Milan sprovode prevare sa kartama, reketiraju vlasnike štandova sa pićem i navijače koji koriste parking oko stadiona.

Tužilaštvo tvrdi da je istraga otkrila čvrste veze između mafijaških porodica i vodećih članova ultras grupa „Curva Sud“ i „Curva Nord“ na San Siru.

Među onima koji su obuhvaćeni ovom istragom su i vodeći ulstrasi sa sjevera – Andrea Beretta koji je već u zatvoru zbog ubistva Antonija Bellocca koje se dogodilo 4. septembra (Bellocca je ubijen sa 20 uboda nožem) i Marco Federico koji je u zatvoru iz istog razloga, ali i vođe „juga“ Lucca Lucci i njegov brat Francesco.

„Ovo je veoma važna istraga. Natjeraće nas da otvorimo oči kada su u pitanju veze i uticaji mafije na fudbalskim stadionima“, rekao je državni tužilac za borbu protiv mafije i terorizma Giovanni Melillo na konferenciji za medije.

‘Ndrangetha je jedna od najstarijih kriminalnih organizacija u Italiji, oformljena još u 18. vijeku u Kalabriji. Nakon hapšenja sicilijanske mafije, ova grupa se istakla kao najmoćnija. Posljednjih nekoliko decenija svoje poslove su proširili na trgovinu narkoticima, pranje novca, iznude, pljačke… Eksperti su 2018. godine procjenjivali da ‘Ndrangheta kontroliše oko 80 odsto tržišta kokaina koji u Evropu ulazi uz Južne Amerike. Vjeruje se da su poslovanje iz Italije proširili na cijelu Evropu, SAD, Kanadu, Latinsku Ameriku i Australiju.

Tužilaštvo i policija tvrde da su osumnjičeni vršili pritisak na zvaničnike i igrače oba kluba kako bi dobijali velike količine ulaznica za utakmice.

„Inter i Milan su u ovom slučaju oštećene strane“, naglasio je glavni tužilac grada Milana Marcelo Viola.

Istraga je pokazala da su rivalski navijački bosovi napravili pakt o nenapadanju kako bi povećali i razvili svoj nezakoniti biznis.

„Ako se ne promijeni način na koji stvari funkconišu, ljude koje smo uhapsili samo će zamijeniti novi koji će nastaviti da vrše iste zločine“, poručili su iz Tužilaštva.

„Fudbal je posao, a kriminalne organizacije su zainteresovane za sve poslove. Nažalost, vidjeli smo da nema žalbi od preduzetnika koji su u ovom slučaju žrtve“, istakao je sa svoje strane prvi čovjek finansijske policije Italije Antonio Kintavile.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!