Španija nije trebala biti prvak EURO-a? UEFA priznala da je Njemačka oštećena za penal

Nogomet 23. sep 202418:30 0 komentara
REUTERS/Kai Pfaffenbach

Nova direktiva za evropske sudije stigla je iz UEFA-e.

Iako su već prošli mjeseci od završnice Evropskog prvenstva u Njemačkoj, još uvijek se nerijetko spominje kontroverzna situacija iz četvrtfinalnog susreta između Njemačke i osvajača turnira – Španije.

Naime, pri rezultatu 1:1, Jamal Musiala je uputio snažan udarac prema španskom golu kojeg je defanzivac Furije, Marc Cucurella, blokirao rukom. Glavni sudija utakmice, Englez Anthony Taylor nije pokazao na bijelu tačku što je izazvalo velike frustracije u taboru Nijemaca koji su se smatrali oštećenima.

Upravo na temelju te kontroverzne situacija, UEFA se odlučila na promjene u sudijskim kriterijima, a one bi trebale više biti naklonjene napadačima:

“Prema najnovijim smjernicama UEFA-e, kontakt ruke i lopte koji zaustavlja udarac na gol treba strože kazniti i u većini slučajeva dosuditi kaznu, osim ako je ruka obrambenog igrača preblizu tijelu ili u kontaktu s tijelom. U ovom slučaju defenzivac (Cucurella) rukom, koja nije preblizu tijela, zaustavlja udarac na gol čineći sebe većim. Tu je trebalo dosuditi penal”, navedeno je u dokumentu krovne evropske nogometne organizacije.

Podsjećamo, nakon kontroverznog igranja rukom Cucurelle, Španjolska je prošla u polufinale pogotkom Mikela Merina u 119. minuti, na samom kraju produžetaka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!