Večeras je dodjela „Zlatne lopte“, kladionice tvrde da znaju osvajača: BiH će imati svog predstavnika

Nogomet 28. okt 202407:57 0 komentara
Foto: REUTERS/Benoit Tessier

Danas, u ponedjeljak 28. oktobra, s početkom u 20.45 u pariskom "Teatru Châtelet" bit će održana dodjela najprestižnije individualne nagrade u svijetu fudbala - "Zlatne lopte" časopisa "France Football".

Ova 68. gala predstava specifična je po tome što prvi put od 2003. godine među nominovanim finalistima u izboru za najboljeg igrača planete u prethodnoj godini nema ni Lionela Messija, ni Cristiana Ronalda.

Njih dvojica zajedno imaju 13 “Zlatnih lopti“ u svojim trofejnim salama, s tim da Argentinac ima tri više.

Niko drugi nije osvojio više od tri, koliko imaju Michelle Platini, Johan Cruyiff i Marco van Basten, dok više od jedne imaju Franz Beckenbauer, Ronaldo, Alfredo Di Stefano, Kevin Keegen i Karl-Heinz Rummenige.

Međutim, tu smo zbog druge stvari – koga će izabrani sportski novinari i urednici iz Evrope izabrati za najboljeg među najboljima u 2024. godini?

Sudeći prema kvotama za koje su se odlučile vodeće kladionice, apsolutni favorit je Vinicius Junior, dok se kao jedini ozbiljan rival zvijezdi Real Madrida predstavlja Rodri iz Manchester Cityja. Niko drugi, bar ako pitate bukmakere, nema realne šanse da podigne 13.800 dolara vrijedan trofej “Ballon d'Or“.

Vinisijus je prošle sezone postigao 24 gola uz 11 asistencija za ekipu trenera Carla Ancelottija, uz pogodak u finalu Lige šampiona protiv Borussije Dortmund u kojem su “Kraljevi“ osvojili 15. titulu prvaka Evrope. Vinicius je uveliko proglašen najboljim fudbalerom Lige šampiona prošle sezone sa šest pogodaka i pet asistencija. Ako se tome doda i trijumf u La Ligi, jasno je zbog čega se 24-godišnjak iz Sao Gončala smatra apsolutnim favoritom.

Rodri je, ruku na srce, imao možda i značajnije uspjehe, jer je odbrani titule prvaka Engleske dodao i trijumfalan pohod na zlato na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj, što je medalja koju je moguće osvojiti jednom u četiri godine.

Semir Mustafić, novinar N1, predstavljat će Bosnu i Hercegovinu!

Bosna i Hercegovina će imati svog predstavnika, a našu zemlju već drugu godinu zaredom predstavljat će sportski novinar N1 televizije Semir Mustafić.

Šta bi bio vaš izbor?

Kvote na osvajača „Zlatne lopte“:

1,40 / Vinicius Junior (Real Madrid, Brazil)

5,00 / Rodri (Manchester City, Španija)

21,00 / Jude Bellingham (Real Madrid, Engleska)

25,00 / Dani Carvajal (Real Madrid, Španija)

40,00 / Lamine Yamal (Barselona, Španija)

50,00 / Lautaro Martinez (Inter, Argentina)

50,00 / Kylian Mbappe (Real Madrid, Francuska)

50,00 / Erling Haaland (Manchester City, Norveška)

╰┈➤ Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad, pridružite nam se i na WhatsApp kanalu klikom ovdje

PROČITAJTE JOŠ:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!