Da li znate koje tri države nisu novčano nagradile svoje olimpijce nakon osvojenih medalja?

Ostali sportovi 12. aug 202411:27 0 komentara
REUTERS/Kim Hong-Ji TPX IMAGES OF THE DAY

Spektakularnog ceremonijom stavljena je tačka na 33. ljetne Olimpijske igre, a 84 države osvojile su barem jedno odličje od 206 učesnika na Igrama.

Podijeljene su 1044 medalje u Francuskoj, a najuspješnija nacija su Sjedinjene Američke Države sa 126 medalja (40 zlatnih, 44 bronzane i 42 srebrene). Slijede Kinezi sa 91 odličjem (40 zlata, 27 srebrenih i 24 bronze). Na trećem mjestu završili su Japanci –  45 medalja (20 zlato, 12 srebro i 13 bronze).

Dok su pojedine države davale velike novčane nagrade za osvojenu medalju sportistia, u prvom redu Hong Kong, koji je svojim reprezentativcima u mačevanju dodijelio po 710.000 eura za zlatne medalje, neke od bogatih zemalja nisu osigurale nikakvu novčanu nagradu za svoje sportiste Viviana Konga i Cheunga Ka Longa.

Riječ je o Velikoj Britaniji, Švedskoj i Norveškoj.

Velika Britanija osvojila je 65 medalja na Igrama. Na najjsjanije pobjedničko postolje Britanci su se popeli 14 puta, a pored toga zabilježili su 22 srebra i 29 bronzi.

Treća su država po broju osvojenih medalja, odmah iza SAD i Kine, ali po uspješnosti su na sedmoj poziciji.

Isto se odnosi na 11 Šveđana (4 zlata, 4 srebra, 3 bronze) i osam Norvežana (4 zlata, 1 srebro, 3 bronze).

Vlada Srbije izdvojiće 4,7 miliona eura za svoje olimpijce koji su osvojili medalje. Sportisti iz susjedstva osvojili su tri zlata, jedno srebro i jednu bronzu i najuspješnija su zemlja regije. Hrvatska s druge strane ima na svom kontu ima dva zlata, dva srebra i dvije brozne. Olimpijci iz Srbije nagrađivali su sa po 200.000 eura za zlatno odličje.

Hrvati su za zlato nagrađivali sa po 41 hiljadom eura, za srebrno izdvojili su 26.000 eura, a bronzu 18,5 hiljada eura.

Slovenci su stigli do dvije zlatne i jedne srebrene medalje, a Kosovari su također osvojili dva odličja (srebro i bronzu).

Prve historijske medalje, dvije srebrene, uzela je i Albanija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!