Francuska ambasada u BiH primila bh. olimpijce i paraolimpijce

Ostali sportovi 26. sep 202417:03 0 komentara
FENA

Francuska ambasada u Bosni i Hercegovini organizovala je danas prijem za bh. olimpijce i sportske radnike koji su predstavljali BiH na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Parizu ove godine.

Domaćin prijema, francuski ambasador u BiH Francois Delmas, u svom obraćanju naveo je da su Olimpijske i Paraolimpijske igre bile izuzetan trenutak za toliko ljudi širom svijeta i nezaboravan trenutak za sve Francuze.

Kako je kazao, Francuska ambasada u BiH nije mogla dopustiti da se sportisti iz Bosne i Hercegovine i oni koji ih prate, vrate iz “grada svjetlosti”, a da im uime svoje domovine ne zahvali.

Često se kaže da ste vi heroji. Mi mislimo da je to istina. Ne samo zato što možemo sanjati podstaknuti vašim podvizima, vašom karijerom. Ne samo zato što ste živi primjer univerzalnih vrijednosti koje ujedinjuju svijet kojem je to toliko potrebno, napor, nadilaženje sebe, poštivanje drugoga, izvrsnost, nego i zato što ste vi u zemlji gdje se teže nego negdje drugo pripremati za tako važna sportska takmičenja i briljirati na njima, što ste vi ipak postigli – kazao je Delmas.

Olimpijcima je poručio da su pokazali sjajnu sliku energije, uspjeha i raznolikosti Bosne i Hercegovine, čiji komiteti i savezi ujedinjuju zemlju i čine je ponosnom.

Podsjetio je da su se igre u Parizu održale četrdeset godina nakon Olimpijskih igara u Sarajevu, te napomenuo da je ta historijska popudarnost omogućila jačanje prijateljstva između dvije zemlje, Francuske i Bosne i Hercegovine.

Potpredsjednik Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine Milanko Mučibabić kazao je da se delegacija BiH u Francuskoj osjećala zaista ugodno i sigurno, a posebno je naglasio ljubaznost francuskog naroda koju su predstavnici BiH mogli osjetiti tokom svog boravka u francuskoj prijestolnici.

Sabahudin Delalić, kapiten reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci koja je u Parizu osvojila srebrenu medalju, kazao je da je paraolimpijada u „gradu svjetlosti“ bila jedna od najbolje organizovanih u njegovoj karijeri, tokom koje je učestvovao na sedam paraolimpijskih igara.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!