Valijeva u suzama do prvog mesta nakon kratkog programa

Ostali sportovi 15. feb 202216:03 0 komentara
REUTERS/Evgenia Novozhenina

Završen je kratki program u umjetničkom klizanju za žene, a nakon prvog dana u vodstvu je Kamila Valijeva.

Kamila Valijeva, djevojčica koja se našla u centru pažnje zbog doping testa na kome je pala u decembru i koja je nakon žalbe Međunardonog olimpijskog komiteta na kraju dobila dozvolu Suda za sportsku arbitražu da se takmiči, imala je veoma emotivan nastup.

U suzama je Valijeva napustila led. Sve što je nosila na leđima ovih dana u Pekingu srušilo se na njen prvi skok u kratkom programu, pa nije do kraja izvela trostruki aksel, ali je u nastavku programa bila dominantna i savršeno precizna pa je za tehničku izvedbu dobila ocjenu 44.33, a sa ukupnom ocjenom 82.16 zauzela je prvo mjesto.

Ana Šerbakova otklizala je jedina tehnički bez greške, ali ni to nije bilo dovoljno da u tehničkoj ocijeni dostigne nastup Valijeve. Za tehničku izvedbu dobila je ocjenu 42.87, ukupno je ocijenjena sa 80.20 i to joj je na polovini borbe za medalju donelo drugo mjesto.

Treće jmesto zauzela je Japanka Laori Sakamoto, sjajnim nastupom, ali uz malu grešku i sa ukupnom ocjenom 79.84.

Odlična je bila i Aleksandra Trusova, koja je pogrešila u trostrukom akselu, ali je na kraju zauzela četvrto mesto ukupnom ocenom 74.60.

Sjajne nastupe imale su i Japanka Wakaba Higuchi koja u drugi deo takmičenja ulazi sa petog mjesta uz mali zaostatak za Trusovom (73.51), kao i Korejka Jong Jo koja će teško do medalje, ali je nakon kratkog programa zauzela peto mjesto.

Najbolje 24 klizačice posle kratkog programa kvalifikovale su se za slobodni program koji je na programu u četvrtak, 17. februara od 11 sati po srednjoevropskom vremenu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!